Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV Suspendarea președintelui e trecută pe linie moartă: Prioritate ZERO - modificările la Codul Penal și Codul de Procedură Penală

sah

Lucrurile capătă de la zi la zi accente tot mai dure. Social-democrații sunt tot mai aproape să anunțe public decizia de a merge pe soluția Ordonanței de Urgență pentru a trece repede modificările la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Liderii PSD sunt tot mai convinși că orice procedură parlamentară ar încerca (chiar și angajarea răspunderii Guvernului) se vor lovi de opoziția acerbă a președintelui Klaus Iohannis ceea ce va însemna luni bune de întârziere.

Marian Vanghelie 'aruncă nucleara' după condamnarea liderului PSD: 'Judecători de la ÎCCJ au discutat în casa lui Coldea dosarul lui Dragnea'

Liderii PSD au ajuns într-o mare dilemă cu suspendarea președintelui pe motiv că nu pune în aplicare decizia Curții Constituționale în cazul revocării procurorului-șef al DNA. Cei mai mulți susțin în acest moment că e acțiune riscantă fără prea multe șanse de câștig, mai ales că președintele Klaus Iohannis nu a formulat clar un refuz public de punere în aplicare a deciziei CCR. Prin urmare... problema a fost trasă la probleme care mai pot aștepta și s-a trecut la urgența ZERO - modificarea Codurilor Penale și de Procedură Penală.

Trebuie menționat de la bun început că nimeni dintre liderii PSD nu credea că Liviu Dragnea va fi condamnat în al II-lea dosar. Li se spusese că mult că totul e discutat și că aranjamentele transpartinice și transinstituționale își vor face efectul fără nici o problemă. Vestea a căzut ca un trăznet dintr-o dată din ofensiva în care se aflau impotriva președintelui Klaus Iohannis s-a trecut într-o defensivă cruntă. Singura șansă sunt aceste modificări la Coduri.

Chiar și în absența deciziei ÎCCJ în Cazul angajărilor ilegale de la CJ Teleorman modificarea celor două coduri urma a fi făcută. Pe cale parlamentară prin intermediul Comisiei speciale conduse de deputatul Florin Iordache. De aceea au anunțat cei din Coaliție încă de acum câteva săptămîni o sesiune extraordinară a Parlamentului la începutul lui iulie.

Calculele au fost date peste cap. La Comitetul Executiv al PSD în care Liviu Dragnea a anunțat că rămâne președinte al PSD și al Camerei Deputaților s-a decis constituirea unui comisii formate din juriști din partid care să prezinte Biroului Permanent Național o soluție privind trecerea rapidă a Codurilor. Potrivit informațiilor noastre acest raport al comisiei de juriști conduse de senatorul Adrian Țuțuianu cuprinde două variante cu avantaje și dezavantaje: Varianta prin OUG sau Varianta prin angajarea răspunderii Guvernului - VEZI AICI CE PRESUPUN ACESTE VARIANTE.

În acest moment singura șansă rămasă este calea Ordonanței de Urgență. Premierul ar urma să o prezinte și să o adopte în cadrul unei ședințe de guvern și apoi trimisă urgent la Monitorul Oficial (trecut de curând din subordinea Camerei Deputaților). Intra imediat în vigoare și chiar dacă ar fi valabilă doar o secundă ea și-ar fi făcut deja efectul pentru cine să beneficieze de ea. Chiar și în ipoteza puțin probabilă a unei contestări la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului (cu Victor Ciorbea acolo o asemenea acțiune are șanse zero) o eventuală decizie defavorabile a judecătorilor constituționali și-ar face efectul doar pentru viitor.

Mircea Cărtărescu AVERTIZEAZĂ: 'Evenimentele evoluează rapid spre o cale fără întoarcere şi consecinţele pentru România ar putea fi tragice'

Așadar... o ședința a Guvernului pentru această acțiune pare a fi imimentă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.