Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Executivul britanic face eforturi disperate pentru obținerea unui acord pentru Brexit: Oficialii UE exclud identificarea unei soluții săptămâna aceasta

Brexit

Avocatul general al executivului britanic, Geoffrey Cox, însărcinat cu consilierea juridică a acestui guvern, a anunţat miercuri că Londra le-a făcut noi propuneri liderilor europeni în timpul unor discuţii "energice" care au avut loc marţi la Bruxelles, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Klaus Iohannis face praf Guvernul! Reacție după decizia zilei

"Suntem în centrul acestui subiect. Am făcut propuneri, foarte rezonabile, şi vom discuta în detaliu", a declarat Geoffrey Cox pentru Sky News.

"Cele două părţi au avut luări de poziţii solide, energice, suntem acum confruntaţi cu discuţii veritabile", a adăugat el.

La rândul său, Comisia Europeană a afirmat miercuri că nu există o "soluţie identificată" în acest stadiu pentru a ieşi din impas.

Potrivit unor oficiali UE şi diplomaţi citaţi de Reuters, nu se anticipează un progres înainte de weekend.

"Este improbabil că va exista un acord înainte de weekend. Ne pregătim pentru un weekend de muncă", a declarat un oficial UE.

Diplomaţi au speculat că, dacă negociatorii UE şi britanici ajung la un acord în cursul weekendului, May ar putea veni la Bruxelles luni pentru a-l valida politic şi a-l duce înapoi la Londra cu doar o zi înainte de data limită stabilită pentru un ultim vot de susţinere a unei ieşiri ordonate din UE.

Această nouă sesiune de convorbiri, care îl implică şi pe ministrul britanic răspunzător de Brexit, Steve Barclay, cu negociatori europeni, se derulează înainte de o săptămână crucială pentru Theresa May.

Prim-ministrul britanic încearcă să obţină noi garanţii privind acordul de retragere, în speranţa că el va fi adoptat până la 12 martie de parlamentul britanic, care l-a respins masiv în ianuarie.

"Backstop"-ul, sau plasa de siguranţă, se află în centrul acestor discuţii. Acest dispozitiv a fost imaginat pentru a evita reinstalarea unei frontiere între cele două Irlande astfel încât să fie menţinute acordurile de pace din 1998 şi, în ceea ce-i priveşte pe europeni, integritatea pieţei unice.

Mecanism care ar urma să se aplice numai în ultimă instanţă, dacă nicio altă soluţie nu este identificată, acesta menţine Marea Britanie într-o uniune vamală cu UE şi prevede o aliniere mai strânsă cu normele UE pentru Irlanda de Nord.

Britanicii se tem însă că "backstop"-ul ar putea împiedica Marea Britanie să ducă o politică comercială independentă şi să rămână pe termen nedefinit prinsă în capcană în acest dispozitiv.

Ministrul britanic de externe Jeremy Hunt a repetat marţi că guvernul britanic este "gata să fie flexibil" pe această temă.

Un punct de vedere similar a fost exprimat de Michel Barnier care, fără să cedeze nimic pe fond, a afirmat că UE este gata să furnizeze garanţii suplimentare Marii Britanii privind backstop-ul în scopul facilitării aprobării acordului de Brexit în parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.