Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exerciţii militare româno-franceze în Marea Neagră, în cadrul NATO

Marea Neagra Black Sea

Franţa şi România sunt state membre ale NATO şi, prin prezenţa în Marea Neagră, Franţa doreşte să transmită mesaje de reasigurare în domeniul apărării şi al solidarităţii, a afirmat luni, la bordul navei militare franceze "Marne", ce se află în Portul Constanţa, ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, scrie Agerpres.

"Sunt foarte fericită să fiu astăzi la bordul navei Marne. (...) Franţa şi România sunt legate printr-un parteneriat strategic, de zece ani, iar această escală marchează importanţa cooperării franco-române în domeniul apărării şi securităţii. Franţa şi România sunt state membre ale NATO şi, prin prezenţa în Marea Neagră, Franţa doreşte să transmită mesaje de reasigurare în domeniul apărării şi solidarităţii. Această escală face parte din misiunea noastră de reasigurare (...), este o ocazie pentru noi de a face exerciţii împreună cu Forţele Navale Române pentru a asigura interoperabilitatea navelor noastre. Ca urmare a deciziilor Summitului de la Varşovia, reconfirmate prin Summitul de la Bruxelles, Franţa trimite echipaje în Marea Neagră pentru a asigura flancul sud-estic al NATO. (...) Ne-am mărit prezenţa în Marea Neagră, numărul de escale este mai mare la cererea aliaţilor noştri români pentru ca zona să rămână stabilă şi pentru a reafirma principiul libertăţii de navigaţie conform convenţiei de la Montreux", a spus Michele Ramis, într-o conferinţă de presă. 

Comandantul navei "Marne", Pierre Genefri, a menţionat că prin escala navei franceze la Constanţa a fost creată ocazia ca militarii francezi să participe la exerciţii împreună cei ai Marinei Române.

Citește și: USR, despre bilanţul Guvernului Dăncilă în domeniul sănătății: 'Realitatea PSD e paralelă cu realitatea'

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale Române, nava franceză de comandament şi aprovizionare "FS Marne" face o scală de patru zile, în perioada 21-24 iulie, în Portul Constanţa. Nava a participat la exerciţiul BREEZE 18, organizat de Forţele Navale ale Bulgariei şi a executat o manevră de reaprovizionare pe mare împreună cu Fregata "Regele Ferdinand", aceasta fiind prima manevră de transfer combustibil AVCAT (pentru elicopterul Puma Naval) realizată în Marea Neagră cu o navă a Forţelor Navale Române. Realizarea transferului de motorină şi de combustibil AVCAT pe mare între cele două nave militare a avut la bază procedurile standard NATO de operare pentru aceste situaţii şi s-a desfăşurat în condiţii de siguranţă maximă, demonstrând încă o dată profesionalismul ridicat al militarilor din Forţele Navale şi operabilitatea acestora cu partenerii din Alianţa Nord-Atlantică. 

În timpul escalei de la Constanţa, o delegaţie militară franceză se va întâlni cu reprezentanţii conducerii Statului Major al Forţelor Navale, ocazie cu care vor fi discutate aspecte legate de dezvoltarea relaţiilor militare româno-franceze prin participarea la diferite exerciţii în Marea Neagră. 

După plecarea din Portul Constanţa, miercuri, 25 iulie, Dragorul Maritim "Lt. Dimitrie Nicolescu" (DM-29) va desfăşura un exerciţiu în comun cu nava de comandament şi aprovizionare "FS Marne" (A-630).

Citește și: Ludovic Orban: Liviu Dragnea și Darius Vâlcov se comportă ca și cum ar fi încă în campanie electorală

Noul mediu de securitate imprevizibil de la Marea Neagră, cu provocări şi ameninţări, stimulează dezvoltarea măsurilor de întărire a securităţii colective a Alianţei Nord-Atlantice, prin desfăşurarea a numeroase exerciţii pe mare de către marinarii militari români şi partenerii NATO, pentru asigurarea unei prezenţe de forţe robuste, la graniţa sudică şi estică a spaţiului euroatlantic, se menţionează într-un comunicat de presă transmis de Forţele Navale Române. 

Fregata "Regele Ferdinand" şi Dragorul Maritim "Lt. Lupu Dinescu" îşi continuă, în Marea Neagră, activităţile din cadrul grupărilor NATO din care fac parte, având misiuni de supraveghere maritimă, precum şi numeroase exerciţii în comun cu celelalte cinci nave partenere, conform sursei citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.