Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exerciţiu militar francez `cu mesaj` în largul insulei Creta

atos.net
avion rafale multirol

Un număr de 450 de soldaţi francezi au efectuat sâmbătă un "exerciţiu fără precedent de antiterorism" în largul insulei Creta pentru a transmite mesajul că "Marea Mediterană nu va fi niciodată un spaţiu al anarhiei", a dezvăluit miercuri ministrul francez al apărării Florence Parly, în contextul tensiunilor maritime cu Turcia, transmite AFP preluat de agerpres.

Ignorând avertismentele europene, Turcia a organizat în ultimele luni mai multe misiuni de explorare a zăcămintelor de gaze în apele Mediteranei de Est, pe care Atena le consideră ca fiind sub suveranitatea sa ceea ce a provocat o criză diplomatică între cele două ţări. Grecia a fost puternic sprijinită de Franţa.

"La 13 martie, forţele armate franceze au organizat un exerciţiu antiterorism fără precedent în Marea Mediterană, în largul Cretei", simulând o "luare de ostatici pe o navă comercială", cu "terorişti care preiau controlul unei nave şi care fac din aceasta o baza de tragere", a mai declarat Parly în cadrul unei audieri în comisia de apărare a Senatului.

"În doar câteva ore, comandouri marine au fost lansate în zonă (...), avioane de luptă Rafale şi elicoptere Caracal au decolat din Franţa pentru a se alătura navei aflate sub controlul teroriştilor la 2 000 de kilometri de bazele noastre şi au fost direct angajate în eliberarea sa", a descris exerciţiul ministrul francez.

"Cu acest exerciţiu transmitem un mesaj: sub vigilenţa noastră franceză şi europeană, acest mesaj este că Marea Mediterană nu va fi niciodată o zonă a anarhiei", a subliniat Florence Parly.

"Franţa este hotărâtă să participe la păstrarea securităţii şi a stabilităţii în bazinul mediteranean alături de aliaţii săi. Proiectând mijloacele sale de intervenţie la distanţă şi folosindu-şi cunoştinţele excepţionale, Franţa arată că are mijloacele de a se apăra alături de aliaţii săi", a insistat Parly.

Ministrul francez al apărării criticase anterior "comportamentul destabilizator şi perturbator" al Turciei din ultimele luni, exprimându-şi regretul că Ankara "încearcă să se impună prin forţă şi fapt împlinit".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.