Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exit-poll: Cine a câștigat alegerile prezidențiale din Cipru

iBalkan.net
cipru

Conservatorul Nikos Anastasadis a fost reales duminică preşedinte al Ciprului în al doilea tur de scrutin, obţinând între 54,5% şi 59,5% din voturile exprimate, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne şi date publicităţii de postul public de televiziune RIK, informează EFE, potrivit Agerpres.

Anastasiadis s-a impus astfel în faţa candidatului stângii, Stavros Malas, care ar fi obţinut între 40,5% şi 45,5% din voturi.

Vezi și: Ai grijă cum faci curățenie! Pericolul ascuns al produselor de dezinfectat

Rata participării la vot a fost mai mică decât în 2013 şi, potrivit Ministerului de Interne, cu o oră înainte de închiderea urnelor se situa la 67,8%, faţă de 76,1%, procent înregistrat în urmă cu cinci ani la aceeaşi oră. 

În primul tur, de duminica trecută, preşedintele conservator a obţinut 35% din voturi, faţă de 30% pentru Stavros Malas, un fost ministru al sănătăţii susţinut de comunişti. Cei doi s-au înfruntat şi în al doilea tur al prezidenţialelor din 2013, alegeri câştigate atunci confortabil de Anastasiades. 

Ciprul, cu un milion de locuitori, este divizat de la invazia părţii de nord a insulei în 1974 de către armata turcă, ca reacţie la un puci vizând alipirea ţării la Grecia.

Vezi și: Îți plac pastele? 13 lucruri pe care trebuie să le știi

Insula mediteraneană este împărţită între Republica Cipru - membră a zonei euro - a cărei autoritate se exercită numai în partea de sud a insulei locuite de ciprioţii greci, şi Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) - autoproclamată şi recunoscută numai de Ankara - care ocupă 38% din teritoriu cu aproximativ 300.000 de locuitori. 

Ferm şi pragmatic, Anastasiades, 71 de ani, s-a poziţionat ca garant al stabilităţii ţării. Susţinătorii îi evidenţiază lunga sa experienţă politică. 

Timp de cinci ani, el s-a angajat să relanseze negocierile de reunificare a insulei, dar acestea, desfăşurate sub egida ONU, au eşuat anul trecut, iar procesul suscită din ce în ce mai mult scepticism în rândul ciprioţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.