Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expert, despre măsurile economice: Trebuie să primim clarificări cu privire la inadvertenţe

pixabay.com
diverse, trend, economie

- Valentina Saygo, expert contabil şi fondatoarea companiei Ask for Accounting, afirmă că măsurile economice incluse în ordonanţele de urgenţă publicate în Monitorul Oficial nu sunt suficiente pentru a ajuta mediul de afaceri să treacă de criza cauzată de pandemia de coronavirus

”Este extraordinar că s-au publicat aceste ordonanţe în Monitorul Oficial astăzi. Este drept că ne-ar fi plăcut să le avem mai devreme. Acestea sunt doar o primă serie de măsuri pe care le-a luat statul, vor mai veni şi altele, în funcţie de cum evoluează lucrurile. Măsurile luate de stat nu sunt suficiente, dar vor mai veni şi altele, măsurile vor veni pe pachete. Trăim vremuri complicate, lucrurile se schimbă de la o zi la alta şi cu toţii trebuie să fim flexibili – atât mediul de afaceri, cât şi guvernanţii. Eu sunt plăcut surprinsă de aceste măsuri luate de stat, mă aşteptam la mult mai puţin pentru că în timpul crizei din 2008-2009 mediul de afaceri nu a fost sprijinit deloc”, spune Valentina Saygo, citată de Ziarul Financiar.

Citește și: Cristian Tudor Popescu, MÂHNIT după restricțiile de circulație anunțate de ministrul de Intere: 'Au înmuiat termenul, s-au temut să nu piardă capital politic'

Printre măsurile adoptate se numără garanţii de stat pentru acordarea de credite IMM-urilor, credite cu dobânda subvenţionată pentru IMM-uri, amânarea cu o lună a plăţii taxelor locale pe clădiri, terenuri şi maşini, suportarea unei părţi din şomajul tehnic în cazul suspendării temporare a activităţii pentru firmele obligate să îşi oprească activitatea ca urmare a pandemiei de coronavirus şi pentru firmele care dovedesc că înregistrează o diminuare cu 25% a cifrei de afaceri în luna anterioară depunerii cererii de susţinere faţă de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020 şi că nu au capacitatea de a plăti toţi angajaţii.

Valentina Saygo afirmă că sunt anumite inadvertenţe în măsurile economice adoptate de Guvern, însă se aşteaptă ca autorităţile să vină cu clarificări în perioada următoare.

”Sunt nişte inadvertenţe în acele măsuri, dar numai cine nu munceşte nu greşeşte, sunt sigură că vor veni clarificări în timpul perioadei ce urmează. Măsurile despre raportarea şi declararea impozitelor sunt în asentimentul meu. De asemenea, aşteptăm de la Ministerul Economiei informaţii cu privire la emiterea acelor certificate de stare de urgenţă. Sunt convinsă că vor apărea şi acestea. Acum se vede rolul contabililor, acela de a depune declaraţiile necesare pentru impozitare. Cu toţii avem nevoie de informaţii în perioada următoare, atât clienţii, cât şi guvernanţii. Este important să ne facem treaba”, adaugă Valentina Saygo.

Ea afirmă că actele normative sunt destul de clar scrise, iar solicitările mediului de afaceri se regăsesc în măsurile adoptate. Economia trebuie să funcţioneze în continuare

”În viitor, în primul rând ar trebui să primim clarificări cu privire la inadvertenţele din actualele măsuri, apoi ar trebui să se vorbească despre pachetele financiare pentru credite şi investiţii. Încă nu putem să tragem concluzii dacă aceste măsuri sunt suficiente pentru a ajuta companiile să treacă de această criză pentru că nu ştim ce va veni. Trebuie să facem orice pentru ca economia să funcţioneze. Nu trebuie să oprim economia de tot pentru că ne va fi foarte greu să o repornim. Ţinând cont că suntem o ţară fragilă, sper să nu vedem foarte multe cioburi la finalul acestei crize”, explică expertul contabil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.