Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expert în acumulatori auto? Încă mai sunt lucruri pe care le poți învăța de la profesioniștii cu ștate vechi!

stiripesurse.ro
acumulatori baterii auto

Știai că, în urmă cu peste 100 de ani, mașinile erau pornite rotind o manivelă? Pe acea vreme nu erau încă folosiți acumulatori auto, deoarece nu apăruseră electromotoarele. De fapt, foarte multe lucruri erau diferite: Nu existau nici semnalizatoare, astfel că șoferul indica direcția cu mâna, iar pe post de claxon folosea un fel de trompetă.

Treptat, odată cu dezvoltarea industriei producătoare de automobile, s-a ajuns la mașinile de astăzi, puternice, capabile să meargă sute de kilometri cu o singură alimentare, cu viteze și cu încărcături altădată greu de imaginat. Toate au însă nevoie de acumulatori auto, care asigură curentul necesar în special pentru pornire, dar și pentru aprindere și iluminare.

De cele mai multe ori, îți amintești de bateria auto doar atunci când aceasta nu mai funcționează corespunzător și începe să creeze probleme. Într-adevăr, este important să îți dai seama din timp care e starea ei și dacă a venit momentul să o înlocuiești.

content-image

Semne că trebuie să cumperi o nouă baterie auto

În condiții normale, durata de viață a unui acumulator este cuprinsă între 3 și 5 ani. Dacă deja te încadrezi în acest interval, sunt șanse bune ca, în curând, să trebuiască să verifici oferta de acumulatori auto. Pe lângă durata folosirii, există și alte indicii că vechea baterie nu mai face față în mod corespunzător. Iată-le pe cele mai frecvente dintre ele:

• motorul are nevoie de mai mult timp pentru a porni, atunci când rotești cheia în contact. O pornire lentă, cu un motor care parcă se chinuie și scoate sunete prelungi reprezintă un semnal clar;

• farurile luminează cu o intensitate redusă. Uneori, puterea lor scade vizibil în momentul în care pornești aerul condiționat sau CD player-ul.

• carcasa bateriei este umflată sau deteriorată, ceea ce se poate întâmpla îndeosebi din cauza condițiilor meteo, în special iarna, pe temperaturi foarte reduse. Dacă a fost foarte frig și nu ai folosit mașina timp de mai multe zile, nu sunt excluse surprizele;

• cel mai evident semn este reprezentat, bineînțeles, de aprinderea martorului de bord care indică starea bateriei. Acesta există la toate mașinile mai noi și te avertizează din timp că poți să ai probleme, astfel încât să nu ajungi în situația în care mașina refuză pur și simplu să mai pornească.

Tipuri de acumulatori auto

Atunci când cumperi o baterie de mașină, este nevoie să fii atent la mai multe caracteristici ale acesteia, precum capacitatea (măsurată în amperi pe oră), curentul de pornire, înălțimea, lățimea și lungimea sau polaritatea. De asemenea, experții cunosc faptul că la fabricarea bateriilor se folosesc mai multe tehnologii.

Spre exemplu, bateriile cu tehnologie AGM (prescurtare de la Absorbent Glass Mat sau fibră de sticlă absorbantă) sunt folosite la multe mașini moderne, cu cerințe mari de curent. Sunt foarte rezistente și ideale inclusiv pentru șoferii care fac multe drumuri scurte prin oraș, cu porniri și opriri frecvente.

Alte tehnologii disponibile pentru acumulatori auto sunt EFB, respectiv Li-Ion. Informează-te corect, înainte de a face o astfel de investiție, și durata de viață a următoarei baterii va crește semnificativ!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.