Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expert: România nu reprezintă o prioritate pentru proiectele agresive ale Rusiei

Vladimir Putin

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune un interviu oferit pentru Digi24 de Vladimir Socor, expert în cadrul Jamestown Foundation, pe tema planurilor Rusiei în politica externă.

Digi24:

Vladimir Socor, expert în cadrul Jamestown Foundation şi unul dintre cei mai importanţi cunoscători ai politicii ruse, vorbește despre o Rusie agresivă, care joacă "la cotonogeală" în relaţiile cu restul lumii. Într-un interviu pe care i l-a acordat Alinei Matiș, Vladimir Socor atrage atenția și asupra corupţiei ca armă folosită de Kremlin în politica externă şi în încercările de destabilizare a altor state.
Alina Matiș: Se tot vorbeşte despre un război al informaţiilor, despre aşa-zişi agenţi ai haosului rusesc. Cum simţiţi dumneavoastră influenţa Rusiei în România? Cum se manifestă ea?
Vladimir Socor: România nu reprezintă o prioritate pentru proiectele agresive ale Rusiei. Rusia are alte ţinte ale reexpansiunii în momentul de faţă. Ţinta principală este, desigur, Ucraina, o ţintă secundară, dar activă, este Republica Moldova. Rusia doreşte să-şi consolideze câştigurile deja realizate în Caucazul de Sud, doreşte ca prioritate să-şi consolideze baza geopolitică, geostrategică pe care a obţinut-o în Siria, începând cu 2015 şi Rusia doreşte îndeosebi să-şi mărească influenţa politică şi economică pe care deja o deţine în Europa Occidentală, folosind armele corupţiei, armele exportului de corupţie, care merge împreună cu exportul de resurse energetice. Aceste două tipuri de exporturi sunt inseparabile în politica externă a Rusiei. În plus, avem noul fenomen, al intervenţiei directe a Rusiei în alegerile din state occidentale. Cu alte cuvinte, vechea noţiune de împărţire în sfere de influenţă nu mai este valabilă. Împărţirea în sfere de influenţă are ca bază trasarea pe hartă a unor linii concrete de demarcaţie - împărţirea între lumea liberă şi lumea neliberă, controlată de Rusia. Rusia lui Putin nu mai recunoaşte noţiunea de sfere de influenţă. Rusia lui Putin pătrunde adânc, în profunzime, în teritoriu şi instituţii, în ceea ce se numea anterior "sfera de influenţă a Occidentului". Nu mai există o linie concretă de demarcaţie. Rusia recrutează politicieni în Occident - şi nu numai în Occident, şi în alte ţări, în ţările care au devenit membre ale NATO şi ale Uniunii Europene. Rusia recrutează politicieni, Rusia achiziţionează companii în energie şi în alte sectoare, Rusia intervine direct şi indirect în alte alegeri, Rusia foloseşte războiul cibernetic pentru a manipula grupuri sociale unele împotriva celorlalte. Rusia citeşte cu multă acurateţe contradicţiile sociale care au apărut în ţările libere. Rusia nu creează aceste contradicţii, dar le exploatează. (Mai mute detalii AICI)

Ziarul Financiar:

„Consumatorului din hipermarket îi este greu să afle dacă un produs a fost sau nu anterior congelat. Legea cere să specifice, dar unii comercianţi consideră că nu au nicio obligaţie. Pun un fulg de nea pe etichetă, fără să explice ce înseamnă acel fulg de nea. E o întreagă dezbatere pe lege, fiecare o interpretează cum vrea. Problema este că autorităţiile nu fac controale la raft, numai în depozite şi pe linia de producţie. Noi nu cumpăram însă din depozite sau direct din fabrică, ci de la raft”, a spus Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, o asociaţie de protecţie a consumatorului.
Spre exemplu, retailerul Mega Image foloseşte imaginea unui mic fulg de nea pentru a semnaliza produsele de panificaţie congelată. Publicul larg nu ştie însă ce reprezintă acel simbol mic poziţionat în colţul din dreapta-sus al etichetei, pentru că pe etichetă nu apare nici o legendă care să explice acest lucru.
„Avem un catalog la raft unde sunt incluse informaţii despre fiecare produs. Am lucrat un an şi jumătate la el”, a spus Adrian Nicolaescu, directorul de marketing al Mega Image.
Alţi retaileri, precum Kaufland, specifică pe etichetele de la raft faptul că pâinea provine dintr-un produs anterior congelat, dar şi care sunt ingredientele folosite, însă pentru a afla aceste detalii consumatorul trebuie să citească cu atenţie eticheta de la raft. „O simplă etichetă la raft nu ajută, întrucât oamenii nu o citesc. Poziţia este incomodă, literele sunt mici, distanţa de citire este mare”, a spus Alexandru Epure, administratorul Moripan Alex, un brutar din Vrancea, care consideră că etichetarea pâinii ar trebui să se facă pe pungile aflate la raft, în care clienţii îşi pun produsele de panificaţie. În prezent, legea etichetării produselor de panificaţie congelată discriminează brutarii veterani, care au mai multe obligaţii în ceea ce priveşte informarea consumatorului decât producătorii de panificaţie congelată. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Preşedintele Emmanuel Macron a ales un loc încărcat de simboluri culturale şi istorice, Academia Franceză, pentru a-şi prezenta, marţi 20 martie, viziunea în materie de francofonie. Academia Franceză este considerată drept "templul limbii franceze şi al apărării ei", ceea ce dă un plus de greutate discursului prezidenţial, rostit chiar de Ziua internaţională a francofoniei.
Cel mai anglofon dintre preşedinţii de pînă acum ai Franţei, este vorba de Emmanuel Macron, are ambiţii mari pentru limba franceză. O limbă care se situează pe locul al cincilea în ierarhia celor mai răspîndite limbi de pe glob. Emmanuel Macron doreşte să aducă franceza, în perspectivă, pe locul al treilea.
Planul său de promovare a limbii şi a culturii franceze conţine în jur de 30 de măsuri şi este pus sub semnul unei viziuni "decomplexate a francofoniei şi a multilingvismului". Printre altele, el doreşte ameliorări în ce priveşte predarea limbii franceze, promovarea ei în instituţiile internaţionale şi pe Internet, precum şi sprijinirea artiştilor care o utilizează.
Un alt obiectiv evocat de Emmanule Macron: limba franceza să devină prima limbă pe continentul african. Ceea ce se va întîmpla oarecum în mod natural, datorită dinamismului demografic al ţărilor africane francophone. Pînă în 2065 în jur de un miliard de persoane vor vorbi limba franceză în Africa, spun specialiştii.
In aceste condiţii şeful statului francez pledează pentru o "concepţie deschisă" a francofoniei, dat fiind că în curînd mult mai multă lume va vorbi franceza înafara Franţei decît pe teritoriul Hexagonului. Merită semnalat că reprezentantul prezidenţial pentru francofonie este scriitoare franco-marocană Leïla Slimani, romancieră renumită şi deţinătoare a premiului Goncourt.
Emmanuel Macron ţine cont, s-ar părea, de criticile unor intelectuali africani care afirmă că, din păcate, limba franceză mai este percepută uneori pe continentul negru ca un ecou al trecutului colonial. (Mai multe detalii AICI)

Mediafax:

Avertismentul Autorităţii ruse pentru comunicaţii (Roskomnadzor) a fost transmis după o decizie a Curţii Supreme de Justiţie de la Moscova împotriva companiei care gestionează Telegram.
În acest context, creşte miza disputei pe care fondatorul Telegram, Pavel Durov, o are cu Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB), succesorul KGB, punând sub semnul întrebării şi iniţiativa Telegram de a investi 850 de milioane de dolari pentru lansarea unei criptomonede, observă cotidianul Financial Times.
Serviciul Federal de Securitate (FSB) a intentat o acţiune judiciară contra Telegram în 2017, cerând codurile pentru decriptarea traficului de date al serviciului de mesagerie, care are aproximativ zece milioane de utilizatori în Rusia. În octombrie 2017, o instanţă din Moscova a amendat Telegram cu 800.000 de ruble (14.000 dolari) pentru refuzul de a oferi codurile de criptare.
Ramil Ahmetgaliev, unul dintre avocaţii Telegram, a anunţat că serviciul de mesagerie nu se va conforma nici deciziei Curţii Supreme, explicând că încearcă să identifice căi de apel. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.