Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experți despre deschiderea celor 3 secții din Transnistria: Este o decizie curajoasă. Sunt doar o testare a modului cum va reacționa societatea

Deschide.md
Transnistria Tirapol

Experții în domeniul electoral au comentat decizia CEC  privind deschiderea celor 3 secții de votare pe terioriul Transnistriei, unde Republica Moldova nu are niciun control.

Experții Promo-LEX se arată seceptici că va fi posibilă asigurarea bunei desfășurări a scrutinului din 11 iulie în cele 3 secții de vot deschise în Bender și Corjova. Totuși, dacă această decizie va fi menținută în vigoare, pe termen lung ea ar putea fi în favoarea autorităților constituționale și ar reprezenta un prim pas spre obținerea controlului total asupra acestui teritoriu.

„Este o decizie curajoasă. Dacă se va reuși organizarea scrutinului corect și liber acolo, cel puțin în ziua alegerilor, pentru că pe partea de informare chiar sunt sceptic că va fi posibil de realizat, dar dacă se vor deschide secții acolo, sper că fie un precedent și la următoarele alegeri locale generale să avem deschise secții și în Chițcani, Mălăiești și alte localități care nu se află sub controlul și jurisdicția de facto a autorităților constituționale”, a spus Pavel Postică, expert Promo-LEX, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De cealaltă parte, expertul WatchDog Valeriu Pașa spune că miza la aceste alegeri nu sunt cele 3 secții deschise la Bender și Corjova, ci celelalte secții deschise pentru cetățenii din regiunea transnistreană, unde se va putea recurge la transportare organizată și la coruperea alegătorilor.

„Aceste 3 secții de votare sunt doar o testare a modului cum va reacționa societatea, pentru că la următorul scrutin pot fi 90 de secții de vot, fără ca acolo să aibă acces măcar observatorii. Miza cea mare o reprezintă celelalte 41 secții de votare, deschise pe teritoriul controlat. Sunt sigur că, de această dată, CEC nu va aproba decizia privind interdicția trasportării la urne a alegătorilor. Și dacă la alegerile din februarie 2019 au votat 38 de mii de oameni, la secțiile deschise pentru regiunea transnistreană, de data asta, cu siguranță, vor fi 60-70 de mii” a spus Valeriu Pașa.

Ieri, Curtea Supremă de Justiție a remis Curții Constituționale sesizarea Platformei DA privind decizia CEC de a deschide 3 secții de vot pe un teritoriu aflat temporar în afara controlului autorităților constituționale, notează știri.md

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.