Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experți: Judecătorii CC vor respinge sesizările contra Partidului ȘOR

Partidul Șor
Partidul Șor

Sesizările depuse de deputatul Octavian Țîcu și Partidul ”Platforma DA” la Curtea Constituțională (CC), prin care se cere scoaterea în ilegalitate a Partidului Politic ”ȘOR”, încalcă principiul pluralismului politic și nu au șanse să primească aviz pozitiv din partea magistraților, din lipsă de argumente verosimile.

De această părere sunt mai mulți experți în drept constituțional, care afirmă că deputații nu sunt în drept să ceară scoaterea unui partid în afara legii, potrivit TV6.md.

Potrivit expertului în drept constituțional Teodor Cîrnaț, Înalta Curte va respinge aceste sesizări, deoarece nu există probe verosimile precum că Partidul ”ȘOR” ar fi comis ilegalități.

De asemenea, Cîrnaț consideră că formațiunea nu a încălcat pluralismul politic, după cum a fost acuzată, iar cei care vor să scoată în afara legii un partid cu șanse reale să intre în Parlament, în cazul unui scrutin și este susținut de zeci de mii de oameni, încalcă acest pluralism politic și drepturile cetățenilor, susține analistul.

„Aceasta este o lovitură dată democrației și acelor valori pentru care ne-am creat noi ca și stat. Nicio probă nu este cimentată printr-o decizie definitivă și irevocabilă, care ar demonstra precum că Partidul ”ȘOR” este o organizație criminală, care s-a creat în scopul de a săvârși crime”, a menționat expertul.

Cîrnaț mai afirmă că argumentele precum că liderii acestei formațiuni ar fi vizați în dosare penale sunt nefondate, pentru că nu a fost o sentință în niciunul dintre cazurile la care se face referire.

În caz contrar, susține expertul, ar trebui scoase în afara legii și PDM, PLDM sau PSRM, ai căror lideri sau membri au fost sau sunt cercetați penal.

Iar fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, spune că astfel de sesizări privind scoaterea în ilegalitate a unui partid pot fi depuse doar de Ministerul Justiției, președintele țării sau Procuratura Generală.

„Deputații nu figurează cu subiect de sesizare a Curții pe astfel de probleme. Logica acestei limitări de competență vine din considerente pur practice.

Deputații sunt în competiție permanentă. Dacă am admite că un parlamentar dintr-un partid ar putea solicita scoaterea în afara legii a unui altui partid, Curtea ar avea doar astfel de sesizări de examinat”, a declarat Tănase.

Miercuri, deputatul Octavian Țîcu a depus o sesizare la Înalta Curtea prin care cere scoaterea în afara legii a Partidului ”ȘOR”.

Potrivit lui, formațiunea ar fi admis o serie de încălcări ale legislației, care ar fi contrare pluralismului politic și principiului statului de drept. El a mai invocat faptul că liderul partidului și unii membri sunt acuzați de corupție.

Cu o zi înainte, și Partidul ”Platforma DA” a depus o sesizare similară.

În replică, liderul Partidului ”ȘOR”, Ilan Șor, l-a acuzat pe Andrei Năstase că ar încerca astfel să își revitalizeze cariera politică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.