Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experții explică paradoxul COVID-19, care poate deveni mai puţin periculos: 'Mutaţia poate fi un 'lucru bun'

coronavirus COVID 19

O mutaţie din ce în ce mai frecventă a noului coronavirus, descoperită în Europa, America de Nord şi în anumite părţi din Asia, poate fi mai infecţioasă, dar pare a fi mai puţin mortală, potrivit unui renumit medic de boli infecţioase, citat de Reuters, anunță MEDIAFAX.

Paul Tambyah, consultant principal la Universitatea Naţională din Singapore şi preşedinte al Societăţii Internaţionale de Boli Infecţioase, a declarat că există dovezi care sugerează că proliferarea mutaţiei D614G a virusului în unele părţi ale lumii a coincis cu o scădere a ratelor deceselor, sugerând că această mutaţie este mai puţin letală.

Citește și: Anunț neașteptat! Ce premier va pune PSD după moţiune

„Poate că este un lucru bun să avem un virus care este mai contagios, dar mai puţin mortal”, a declarat Tambyah pentru Reuters.

Majoritatea virusurilor tind să aibă o capacitate patogenă mai redusă pe măsură ce suferă mutaţii, după cum afirmă Tambyah. „Este în interesul virusului să infecteze mai multe persoane, dar nu să le omoare, deoarece un virus depinde de gazda sa pentru hrană şi pentru adăpost”, a spus el.

Oamenii de ştiinţă au descoperit mutaţia încă din luna februarie, aceasta circulând în Europa şi America, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, precizând că nu există dovezi că mutaţia ar fi determinat o îmbolnăvire mai severă.

Duminică, directorul general al departamentului pentru sănătate al Malaeziei, Noor Hisham Abdullah, a cerut o mai mare vigilenţă din partea publicului după ce, în două focare recente, autorităţile au detectat ceea ce consideră a fi mutaţia D614G a coronavirusului.

Sebastian Maurer-Stroh de la Agenţia pentru ştiinţă, tehnologie şi cercetare din Singapore, a declarat că varianta virusului a fost descoperită şi în Singapore, dar că măsurile de izolare au împiedicat răspândirea pe scară largă a acesteia.

Tulpina D614G, detectată în Malaezia, este de 10 ori mai infecţioasă şi vaccinurile aflate în prezent în curs de dezvoltare ar putea să nu fie eficiente împotriva acestei mutaţii, afirmă Noor Hisham.

Citește și: Gabriela Firea, către Orban: ‘Ceea ce ați făcut azi, se numește abuz de putere’

Tambyah şi Maurer-Stroh consideră însă că astfel de mutaţii nu vor schimba virusul atât de mult, încât vaccinurile să devină mai puţin eficiente.

„(Variantele) sunt aproape identice şi nu au adus modificări zonelor pe care sistemul nostru imunitar le recunoaşte de obicei, deci nu ar trebui să existe vreo diferenţă pentru vaccinurile dezvoltate”, a declarat Maurer-Stroh.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.