Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experții vorbesc despre o inundație uriașă care ar putea avea loc în California: va fi cel mai scump dezastru din istorie

mediafax.ro
inundatii

Un nou studiu realizat de Science Advances arată că schimbările climatice au dublat posibilitatea ca o inundație dezastruoasă să aibă loc în California în următoarele patru decenii. Iar experții spun că nu s-ar compara cu nimic din ceea ce a trăit vreodată cineva, potrivit CNN, scrie Mediafax.

Daniel Swain, climatolog la UCLA și cercetător implicat în studiu, descrie o mega-inundație ca fiind „un eveniment foarte grav într-o regiune extinsă, care are potențialul de a avea un impact catastrofal asupra societății din zonele afectate". El a spus că o mega-inundație este similară cu inundațiile fulgerătoare de 1.000 de ani observate în această vară în zona St. Louis și Kentucky, dar pe o suprafață mult mai mare, cum ar fi întregul stat California.

Aceste inundații masive, despre care experții spun că vor transforma zonele joase din California într-o „mare interioară vastă", s-au mai întâmplat în trecut. În prezent, schimbările climei cresc probabilitatea apariției acestor dezastre, făcându-le să se producă mai des.

Zona cu cele mai multe distrugeri ar fi Valea Centrală din California, inclusiv Sacramento, Fresno și Bakersfield, proiectează autorii studiului. Valea Centrală, care are aproximativ dimensiunea Vermontului și a statului Massachusetts la un loc, produce un sfert din aprovizionarea cu alimente a națiunii, potrivit US Geological Survey.

O inundație de mărimea celei care ar umple această vale are potențialul de a fi cel mai scump dezastru geofizic de până acum, cu pierderi de peste 1.000 de miliarde de dolari și care ar devasta zonele joase ale statului, inclusiv comitatele Los Angeles și Orange, potrivit studiului.

Această sumă ar fi de peste 5 ori mai mare decât costul uraganului Katrina, cel mai costisitor dezastru din istoria SUA.

„Un astfel de eveniment de inundații în California modernă ar depăși probabil cu mult daunele provocate de un cutremur de mare magnitudine", se arată în studiu.

Acest studiu este prima fază a unei serii de trei părți care studiază efectele unui viitoare inundații în California. Următoarele două părți vor fi publicate peste doi-trei ani.

„În cele din urmă, unul dintre obiectivele noastre nu este doar să înțelegem aceste evenimente din punct de vedere științific, ci și să ajutăm California să se pregătească pentru ele. Este o chestiune de când și nu dacă (megainundația) se va produce", a declarat Swain.

S-a mai întâmplat și înainte, se va întâmpla din nou, dar va fi mai rău, avertizează oamenii de știință. În urmă cu peste 150 de ani, ploile torențiale au inundat Golden State. În iarna anilor 1861-1862, o mega-inundație istorică a transformat văile San Joaquin și Sacramento într-o „mare interioară temporară, dar vastă", potrivit studiului. Unele zone au avut până la 30 de picioare de apă timp de săptămâni, distrugând infrastructura, terenurile agricole și orașele.

Patru mii de oameni și-au pierdut viața, o treime din proprietățile statului au fost distruse, un sfert din populația de vite din California s-a înecat sau a murit de foame, iar una din opt case a fost dărâmată de ape. În plus, un sfert din economia Californiei a fost distrusă, ceea ce a dus la un faliment la nivel de stat.

Swain avertizează că o mega-inundație ca aceasta se va repeta, dar mai rău și mai frecvent.

„Constatăm că schimbările climatice au crescut deja riscul unui scenariu de mega-inundație (1862) în California, dar încălzirea climatică viitoare va aduce probabil creșteri și mai accentuate ale riscului", avertizează studiul.

Aproximativ 500.000 de persoane locuiau în California în 1862. În prezent, populația statului este de peste 39 de milioane de locuitori.

„Când această (inundație) se va repeta, consecințele vor fi extrem de diferite față de cum au fost în anii 1860", a precizat Swain.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.