Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expertul OSCE, după incidentul fără precedent de la Catedrala Patriarhală: 'Statul român nu și-a făcut datoria față de libertatea religioasă'

catalin raiu

Cătălin Raiu, membru al panelului de experți ai OSCE pe libertate religioasă din partea României, reacționează față de incidentul de la Catedrala Patriarhală, când un tânăr a intrat pe solee și a tulburat slujba Sfintei Liturghii.

Cătălin Raiu a explicat, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO, că „astfel de incidente sunt explicit incriminate prin articolul 381 (1) din Codul Penal: „Împiedicarea sau tulburarea liberei exercitări a ritualului unui cult religios, care este organizat şi funcţionează potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Citește și: VIDEO INCIDENT fără precedent la Catedrala Patriarhală, în timpul Sfintei Liturghii: Un individ a intrat peste preoți

”Dincolo de discuția punitivă, astfel de incidente intră sub categoria de ”hate crime”, adică infracțiuni motivate de ură și care fac obiectul unei atenții sporite din partea organizațiilor internaționale, precum ONU sau OSCE. De exemplu, la OSCE nu sunt raportate din partea României incidentele de agresiune împotriva comunităților religioase creștine sau împiedicării libertății religioase, așa cum fac alte țări. Acest lucru de întâmplă pentru că nu există o cultură a libertății religioase nici la nivelul societății, dar nici la nivelul statului român. Suntem printre sigurele țări din Europa care nu are o strategie națională privind raportarea statului la viața religioasă, nu are ghiduri pentru decidenți sau/și publicul larg care să servească drept tutoriale pentru astfel de incidente sau alte aspecte ale libertății religioase.

Fundamental, în ciuda angajamentelor constituționale, statul român nu și-a făcut datoria față de libertatea religioasă și a păstrat o atmosferă de indiferență și amatorism față de acest drept fundamental democratic, care la nivel internațional, precum și la nivelul statelor cu tradiție democratică venerabilă, numesc aici în primul rând SUA și Marea Britanie, se bucură de o foarte mare vizibilitate.

Citește și: Reacția Patriarhiei Române, după incidentul fără precedent de la Catedrala Patriarhală: Un act de agresiune niciodată și prin nimic justificabil în mod obiectiv

În acest context, salut în mod deosebit efortul și inițiativa deputatului Alexandru Muraru care a elaborat Strategia Națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, document care va servi în bună măsură drept ghid și pentru înțelegerea și tratarea democratică a unor incidente, precum cel de azi de la Patriarhie. Această strategie nu ține locul unei raportări democratice și complete a statului față de fenomenul religios, însă este un prim pas către conștientizarea publicului larg și decidenților asupra faptului că viața religioasă nu poate fi tratată ad-hoc de către autoritățile publice așa cum s-a întâmplat în pandemie, ci în cadrele formalizate ale dialogului instituționalizat și urmând pașii administrativi validați de experiența istorică și democratică a altor state”, a declarat Cătălin Raiu pentru STIRIPESURSE.RO.

Citește și: VIDEO Momentul în care un bărbat comite un act de vandalism chiar în fața Sfântului Altar al Catedralei Patriarhale .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.