Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explicația unui paradox: de ce venele sunt albastre, dacă sângele nostru este roșu

pinterest.com
mana vene

Indiferent dacă aparținem nobilimii sau nu, sângele nostru are o nuanță comună de roșu. Cu toate acestea, câți dintre noi cunosc motivul pentru care venele par a fi albastre când sunt privite prin piele?

Cu cât venele sunt mai adânci şi pielea este mai palidă, culoarea albastră pare să fie mai intensă. Acesta este și motivul pentru care, încă din perioada medievală, nobilimea spaniolă şi, ulterior, întreaga aristocraţie europeană susţinea că ar avea „sânge albastru”. Venele lor, care se observau uşor prin pielea palidă, îi deosebeau de categoriile sociale inferioare, ai căror membri munceau în aer liber, sub razele soarelui şi se bronzau.

Nuanţa albastră a venelor nu se datorează însă nici originii nobiliare şi nici faptului că stăm departe de razele soarelui, ci este, mai degrabă, un fenomen optic. Atunci când lumina penetrează ţesutul uman, întâlneşte celule şi alte structuri, care fie o absorb, fie o reflectă.

Astfel că, sângele este roşu, datorită hemoglobinei, o proteină conţinută în globulele roşii, care vehiculează oxigenul. Aceasta absoarbe lumina albastră şi o reflectă pe cea roşie, pigmentând sângele. Nuanţele de albastru indică lipsa oxigenului, exemplu fiind persoanele, spunându-se despre ele că se învineţesc.

Doar o iluzie optică

Prin vene curge sânge dezoxigenat, care absoarbe mai multă lumină roşie decât ţesuturile adiacente. Așa că, la suprafaţa pielii, zona aflata deasupra venelor va părea mai puţin roşie decât restul pielii. „Comparând lumina reflectată de vene cu cea pe care o reflectă ţesutul din jurul lor, observăm mai puţină lumină roşie, în timp ce cantitatea de lumină albastră nu se schimbă”, spune Michael Patterson, profesor la Universitatea McMaster din Orlando.

Această situaţie creează o iluzie optică. O venă nu pare albastră pentru că reflectă mai multă lumină de această culoare, ci pentru că reflectă mai puţină lumină roşie decât ţesutul din jurul ei.

Pentru că roşul are cea mai mare lungime de undă dintre toate culorile, iar albastrul are o lungime de undă mai scurtă, venele adânci par să fie mai albastre decât cele aflate la suprafaţă. Acest lucru se datorează faptului că venele absorb lumina roşie, mai lungă, în timp ce lumina albastră, mai scurtă, este reflectată înainte să ajungă la vasele de sânge, scrie omofon.com.

Pe scurt, venele par albastre pentru că transportă sânge dezoxigenat – și reflectă mai puţină lumină roşie decât ţesutul din jur.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.