Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explicațiile academicianul R. Theodorescu. De ce Brâncuși este genial: 'A ştiut să transforme nişte lucruri arhaice în lucruri absolut contemporane'

brancusi

Opera lui Constantin Brâncuşi, românul care aparţine lumii, rămâne actuală prin aceea că este esenţială, afirmă academicianul Răzvan Theodorescu, preşedintele Secţiei de arte, arhitectură şi audiovizual a Academiei Române, informează Agerpres.

"Opera lui Brâncuşi rămâne actuală prin aceea că este esenţială. Şi esenţele sunt mereu actuale. Fără îndoială că izvoarele folclorice, izvoarele istorice şi protoistorice au jucat un rol foarte mare în opera lui, nu numai cele din spaţiul nostru, ci şi cele din spaţiul artei universale, dar, înainte de toate, contează felul în care Brâncuşi a ştiut să transforme nişte lucruri arhaice în nişte lucruri absolut contemporane epocii în care el a făcut-o şi contemporane cu noi astăzi. El rămâne al lumii. Nu îl putem cantona. Este românul Brâncuşi care aparţine lumii", a declarat, pentru sursa citată Răzvan Theodorescu, în contextul împlinirii a 145 de ani de la naşterea părintelui "Măiastrei".

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

El a precizat că vorbeşte "în numele Secţiei de arte a Academiei", a cărei poziţie din anii '50 faţă de Brâncuşi s-a "clarificat" odată cu trecerea timpului.

Citește și: Europenii pot mânca viermi în siguranță! UE a aprobat utilizarea lor: pot fi puși chiar și în pâine

"Vă vorbesc acum în numele Secţiei de arte a Academiei, aceea care, cu multe decenii în urmă, a avut o poziţie cel puţin stranie în ceea ce îl priveşte pe marele nostru artist Constantin Brâncuşi. Evident, în trecerea timpului, lucrurile s-au clarificat, Brâncuşi este o efigie naţională şi ca atare trebuie să tratăm toată istoria receptării brâncuşiene în cultura românească", a arătat academicianul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.