Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explozie a prețurilor la ouăle de țară

Pinterest
oua gaina

Inflația a făcut ca și prețul ouălor de țară să devină unul piperat, în ultimul an. Totul pornește de la costurile de producție, de asemenea, mult mai ridicate. În acest context, producătorii dau vina și pe lipsa de sprijin din partea statului.

Un ou de țară a ajuns să coste dublu, dacă nu chiar triplu, comparativ cu cele produse într-o fermă industrială. Dacă mai este vorba și despre rase inedite de găini, atunci prețurile sunt cu atât mai ridicate. Dar până la prețul final, pentru consumator, producătorii de plâng de factorul principal al scumpirii: costurile de producție, relatează Adevarul.

Cât costă ouăle de țară

Pentru cei care cumpără direct de la producători, prețul oului a ajuns la 55 de bani, de la 30 de bani, cât era în aceeași perioadă a anului trecut, notează Daily Business. În magazine, prețurile sunt mult mai mari

„S-au scumpit. Se vând cu 1 leu – 1.5 lei. Nu mai cumperi cantitatea pe care o cumpărai altădată, dar tot cumperi ca n-ai cum altfel”, a spus o femeie, la un post de televiziune.

În funcție și de cantitatea cumpărată, un singur ou de țară poate costa de la 1,3 lei până la 2,5 lei bucata.

Dar există și cazuri excepționale, în care oul poate ajunge și la 5 lei. Spre exemplu, prețul oului de țară fără colesterol, de la rasa de găini Araucana, variază între 2,5 - 5 lei bucata. Specialiștii afirmă că aceste ouă conțin acizi graşi mononesaturaţi, similari cu cei găsiți în grăsimea de peşte.

Motivele scumpirilor

Producătorii spun că abia mai fac față cererii și astfel, justifică și creștea prețurilor.

„În momentul de față, în piață noi nu producem decât 16.000 de ouă pe zi. Deja am început să plafonăm comenzile”, a declarat un producător.

Totodată, fermierii spun că explozia prețurilor este și o consecință a lipsei de sprijin din partea statului român pentru producători.

„Suntem într-o criză a ouălor pe piața din România pentru că, pe de o parte este acest virus al gripei aviare, pe de altă parte faptul ca nu s-a investit, nu au fost sprijiniți fermierii”, a spus Cornel Stroescu, citat de sursa menționată.

Conform Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară, aproximativ 50 de milioane de păsări au fost deja sacrificate.

„Într-adevăr, acum este o criză acută de ouă pe piață deoarece fermele de găini de la noi din țară sunt puține. Asta se întâmplă din cauza creșterii prețului energiei, pe care noi o folosim în principal în fermele de găini ouătoare și din cauza costului ridicat a materiei prime pe care o folosim în hrănirea păsărilor”, au mai susținut producătorii.

În fermele din țara noastră sunt produse anual mai bine de 5 miliarde de ouă, care nu sunt însă suficiente pentru a fi asigurat consumul intern. Pe piață există și ouă provenite din import, din țări precum Polonia, Ungaria și Bulgaria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.