Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXPLOZIE în UE, e vizată și România: Președintele singurului stat care nu a expulzat diplomați ruși acuză că e IGNORATĂ ingerința Rusiei în politică

rusia sanctiuni

Ţările Uniunii Europene ignoră dovezile privind ingerinţa Rusiei în politica lor, precum şi efectul destabilizator asupra regiunii al unor politici ce vor face ca Europa să depindă mai mult de energia rusă, a declarat joi preşedintele Slovaciei Andrej Kiska, citat de Reuters.

Kiska, care nu face parte dintr-un partid politic, este o voce pro-occidentală în Slovacia, membră a NATO şi a zonei euro, dar are puteri executive limitate. El a anunţat în această săptămână că nu doreşte să fie reales anul viitor, scrie agerpres.ro.

Citește și: Halep are mare noroc: ‘Cadou’ oferit de viitoarea rivală

Fostul prim-ministru Robert Fico, înlocuit în martie de adjunctul său Peter Pellegrini din cadrul aceluiaşi partid de stânga Smer, ce domină guvernul, s-a exprimat de multe ori împotriva sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei în legătură cu anexarea Crimeii în 2014.

"Vorbim deschis despre spioni ruşi activi în ţările noastre. Iar mulţi politicieni, inclusiv din ţara mea, închid ochii", a declarat Kiska la conferinţa de securitate Globsec desfăşurată la Bratislava.

Citește și: Colosul IKEA lansează propriul card de credit: Ce beneficii vor avea clienții care optează pentru el

"Ne confruntăm cu propagandă şi farse ce ne atacă societăţile şi nu îi căutăm pe cei aflaţi la originea lor. Pentru că deja ştim", a adăugat el.

Spre deosebire de Polonia şi Ungaria vecine, Slovacia a evitat confruntări cu Bruxellesul asupra statului de drept, dar a fost singura ţară central europeană care nu a expulzat niciun diplomat rus în legătură cu otrăvirea în martie a unui fost agent dublu rus în Marea Britanie.

Citește și: Modificare despre care ar trebui să știe toți românii: Unde veți putea refuza să dați buletinul

Marea Britanie acuză Rusia de otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia cu un agent neurotoxic dezvoltat de Uniunea Sovietică în cadrul cercetării militare din anii '70 şi '80. Moscova respinge orice implicare în acest atac ce a declanşat cea mai mare expulzare de diplomaţi ruşi din Occident de la apogeul Războiului Rece.

Rusia a negat de asemenea acuzaţiile de amestec în alegerile prezidenţiale din SUA şi Franţa şi de a fi lansat atacuri cibernetice împotriva Occidentului.

Citește și: Dacia se laudă cu încă o victorie în Europa: Ce a reușit GIGANTUL

Vorbind într-o conferinţă la care au mai participat emisarul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, Kiska a descris proiectul gazoductului Nord Stream-2, ale cărui lucrări pregătitoare urmează să înceapă în largul coastei Germaniei, ca fiind egoist şi dăunător pentru stabilitatea UE.

Iniţiativă a Gazprom-ului rusesc şi a cinci companii europene, de asemenea cu sprijin german, gazoductul de pe fundul Mării Baltice va lega Rusia direct de Germania, ocolind Europa de Est şi limitând fluxul de gaz prin Ucraina.

Citește și: O companie românească a dat lovitura peste hotare: Ce a deschis în Franța

El va dubla capacitatea de export de gaze ruseşti în Germania, dar va costa scump Ucraina în timp ce va creşte dependenţa UE de gazul rusesc. Proiectul ar limita de asemenea fluxul prin Slovacia.

"Acest proiect are consecinţe politice serioase, este un exemplu de interese economice pur egoiste în detrimentul stabilităţii şi prosperităţii vecinătăţii noastre imediate", a adăugat preşedintele slovac. "Noi trimitem un semnal Rusiei despre cât de înguşti la minte suntem în politica noastră", a insistat el.

Citește și: Italienii fac treaba românilor: Cea mai mare tranzacție de teren din 2018: Ce vor cultiva la noi în țară

Kiska a numit de asemenea implicarea Rusiei în Siria drept "ruşinoasă" şi a cerut o acţiune colectivă hotărâtă pentru a contracara "regimurile nedemocratice ce pretind că sunt pacificatori în timp ce duc război nu pentru pace, ci pentru a repara o mândrie naţională pierdută şi recâştiga un loc în rândul principalilor jucători mondiali".

"Şi celor care îşi trimit trupele pentru a fura teritoriile unor state suverane", a adăugat el - o referire la anexarea Crimeii, ceea ce a determinat Statele Unite şi UE să impună sancţiuni împotriva Rusiei.

Citește și: O nouă companie vine în România- Va ‘FACE PRAF’ concurenţa: Oferte fără precedent pentru clienţi .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.