Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exportatorii de animale vii din România sunt prinși între business și activism

animale export

* Fermierii pot continua exportul de animale vii, dar cu respectarea celor mai înalte standarde privind bunăstarea acestora

Țara noastră are tradiţie de mii de ani în creşterea oilor şi dispune de mari efective de ovine pentru export, potențial care ar trebui valorificat, consideră specialiștii din domeniu.

România exportă anual două milioane de ovine preponderent către statele arabe, care în general preferă ovinele vii datorită ritualului specific la sacrificare şi, nu în ultimul rând, gustului aparte al cărnii de ovine din România.

Conform datelor oficiale, în ultimii trei ani, România a exportat ovine în ţări precum Arabia Saudită, Regatul Haşemit al Iordaniei, Liban, Libia, Statul Kuwait, Israel. Totodată, ţara noastră a avut un comerţ intra-comunitar activ, cu o medie anuală de peste un milion de capete de ovine în state membre ca Spania, Italia, Franţa sau Ungaria.

Potrivit specialiștilor, în România, consumul de carne de oaie este de 10 kg/locuitor pe an, inclusiv în mediul rural, cu autoconsum, iar în UE, media este de 18 kg/locuitor.

* Efectivele de ovine şi caprine au atins în 2020 un nivel de 12,094 milioane de capete, cu 43,9% mai mult faţă de anul 2006

Efectivele de ovine şi caprine au început să crească în țara noastră, atingând în 2020 un nivel de 12,094 milioane de capete, cu 43,9% mai mult faţă de anul 2006. Potrivit INS, numărul total de ovine şi caprine şi efectivul matcă (oi, mioare şi capre) au crescut cu 1,2%, respectiv cu 0,6%, la 1 decembrie 2020, comparativ cu 1 decembrie 2019, la peste 12,094 milioane capete per total, din care peste 9,218 milioane au fost oi, mioare şi capre. La efectivele de ovine şi caprine, România s-a situat pe locul doi în rândul statelor membre, după Spania.

Europarlamentarii Daniel Buda și Carmen Avram au reușit să blocheze interdicția de export al animalelor vii, din România

Europarlamentarii Daniel Buda și Carmen Avram și-au unit eforturile în interesul sectorului agricol și au reușit să blocheze interdicția de export al animalelor vii, din România, fiind convinși că orice măsură luată la nivel european, în privința sectorului agricol, trebuie să prezinte o soluție, și nu o interdicție.

Cei doi au anunțat la începutul acestei luni: “După un an și jumătate de dezbateri și audieri tensionate în Comisia ANIT, europarlamentarii români Daniel Buda (coordonator și raportor EPP) și Carmen Avram (coordonator S&D) au reușit să obțină trei victorii care securizează viitorul fermierilor români și garantează bunăstarea animalelor.

Cea mai mare reușită este faptul că, în pofida presiunilor uriașe și constante, s-au respins tentativele de interzicere a exportului de animale vii spre țări din afara Uniunii Europene, precum și de limitare a transportului în interiorul UE.

Prin urmare, potrivit documentului final, fermierii își pot continua business-ul, dar cu respectarea celor mai înalte standarde privind bunăstarea animalelor, în special din partea celorlalți actori implicați în lanțul de distribuție și transport. Printre aceste măsuri se numără prevederi legate de respectarea temperaturii optime în interiorul mijlocului de transport.

A doua victorie o reprezintă faptul că sectorului zootehnic îi este oferită oportunitatea unei tranziții – deschisă, fără limite obligatorii de timp, sprijinită financiar – către un model de business mai profitabil pentru fermieri. Acest model se bazează pe un comerț cu valoare adăugată, constând fie în exportul de carcase și/sau de material genetic, atunci când e fezabil, fie de produse procesate și abatorizate la nivel local. De aceea, toate acestea presupun dezvoltarea unor rețele locale și regionale de abatoare pe teritoriul României. Această tranziție ar putea duce la o creștere a bunăstării atât a animalelor, cât și a fermierilor, precum și a consumatorilor, aceștia din urmă având acces la un lanț de distribuție scurt și la produse locale proaspete.

În al treilea rând, s-a reușit introducerea în textul final a unor prevederi ferme privind elaborarea unui studiu de impact riguros, precum și continuarea cercetării în domeniu, astfel încât revizuirea legislației să se bazeze doar pe informații certe, măsuri realiste și rezultate benefice sectorului”.

Mary Pană, ACEBOP: Exportul este principala valorizare a mielului, deoarece în România consumul este sezonier, doar de Paşte

Problema cea mai mare în exportul de animale este că în momentul în care se întâmplă un dezastru la transport, România devine ţinta presei internaţionale şi se menţine acolo mult timp, este de părere Mary Pană, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP), care spune că exportul este principala valorizare a mielului, deoarece în România consumul este sezonier, doar de Paşte.

Mary Pană a spus, în primăvara acestui an: “Avem 135 de abatoare, 22 de abatoare mici, 6 centre de sacrificare, plus numeroase puncte de sacrificare, infrastructură puternică care ne va ajuta să creştem în producţia de carcasă de oaie. Anul trecut am exportat peste 3.000 de tone carcasă, mai ales spre India, Kuwait, Kosovo, Macedonia, Iran şi Albania. Din punct de vedere al exportului de animale vii, mă refer mai ales la ovine, începând cu februarie anul acesta au plecat din port aproximativ câte 50.000 de capete pe săptămână, mai ales către Iordania şi Emirate, dar şi în Italia şi spre Franţa în perioada Sărbătorilor Pascale catolice. Exportul este principala valorizare a mielului naţional pentru că la noi consumul este sezonier, doar de Paşte”.

Mary Pană s-a arătat nemulțumită de modul în care sunt tratate în presa internaţională şi locală evenimentele legate de bunăstarea animalelor vii în timpul transportului.

„Incidentul cu bovinele din Spania s-a uitat în câteva zile. La noi, ovinele (n.r. – blocate la Canalul Suez) au ajuns la destinație și media nu ne-a uitat”, a spus Mary Pană.

La începutul anului, 2.500 de bovine din Spania au fost blocate mai multe luni pe două vase din Marea Mediterană, pentru că mai multe porturi nu au vrut să le primească din cauza unui focar de bluetongue la bord. În primăvara acestui an, 11 vapoare din România pline cu 140 de mii de animale vii au fost blocate câteva zile în drumul lor spre Orientul Mijlociu, din cauza ambarcațiunii eșuate care a blocat Canalul.

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) s-a implicat, în ultimii ani, în realizarea unor acte normative care să asigure bunăstarea animalelor pe timpul transportului, lucru dificil de realizat, având în vedere că, de regulă, transportatorii nu sunt europeni și, în consecință, nu sunt obligați să respecte legislația comunitară.

Potrivit doamnei Mary Pană, concurenţa UE cu Australia şi Noua Zeelandă este acută în exportul de animale vii. “Accidente navale ni se întâmplă şi nouă, şi lor. Dar acestea sunt accidente … am încredere că CE (Comisia Europeană) va găsi un mod eficient de a schimba actuala legislaţie astfel încât animalele să aibă condiţii mai bune în ceea ce priveşte reproducţia, transportul şi sacrificarea”, a precizat domnia sa la începutul acestui an.

Ideea interzicerii exportului de animale vii a venit în urma unei investigații făcute de Animals International, un ONG din Australia cu filiale în toată lumea. Investigația, făcută în vara 2017, a vizat modul în care se face transportul, dar și sacrificarea animalelor vii exportate din UE, în special România, în țările din Orientul Apropiat și Nordul Africii.

Activistul român Gabriel Păun este directorul pentru Uniunea Europeană al organizaţiei. El a făcut demersuri la Comisia Europeană pentru interzicerea exportului de animale vii, susținute de rezultatele investigației OUG-ului australian.

Fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, l-a acuzat pe Gabriel Paun, că prin poziţia de sustinere a interzicerii exportului de animale vii, aduce grave deservicii agriculturii din România, crescătorilor de oi, în special, potrivit agrostandard.ro. Mai mult, Gabriel Paun a fost acuzat ca demersul său îi favorizează pe australieni, un jucător important în exportul de ovine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.