Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exporturile Chinei au depăşit estimările în octombrie, atenuând încetinirea economiei interne

www.gettyimages.com
dolar yuan

Creşterea exporturilor Chinei a încetinit în octombrie, dar a depăşit estimările, datorită cererii extrem de ridicate pentru sezonul de sărbători, atenuarea deficitului de energie şi a perturbărilor din lanţurile de aprovizionare compensând unele presiuni cu care se confruntă a doua economie mondială, transmite Reuters.

Exporturile au crescut cu 27,1% în octombrie, faţă de perioada similară din 2020, după un avans de 28,1% în septembrie, în timp ce analiştii se aşteptau la o expansiune de 24,5%.

Zhiwei Zhang, economist şef la Pinpoint Asset Management, a apreciat că nivelul solid al exporturilor va ajuta la compensarea efectelor încetinirii economiei chineze, şi va oferi mai mult spaţiu autorităţilor de la Beijing pentru implementarea politicii economice, informează Agerpres.

"Guvernul îşi poate permite să aştepte până la finalul anului pentru a relaxa politicile monetare şi fiscale, acum că exporturile au compensat încetinirea economiei", a adăugat Zhang.

Importurile au crescut cu 20,6% în octombrie, faţă de perioada similară din 2020, după un avans de 17,6% în septembrie, în timp ce analiştii se aşteptau la o expansiune de 25%.

Săptămâna aceasta, premierul Li Keqiang a anunţat că autorităţile de la Beijing vor lua măsuri pentru sprijinirea sectorului industrial deoarece economia se confruntă cu presiuni negative. Guvernul chinez şi-a propus pentru acest an o ţintă de creştere economică de cel puţin 6%. Însă, Fondul Monetar Internaţional prognozează o creştere de 8% a PIB-ului celei de-a doua economii mondiale.

Importurile Chinei de ţiţei au scăzut în octombrie la cel mai redus nivel din septembrie 2018, în timp ce importurile de cărbune au încetinit în urma majorării producţiei interne.

Luna trecută, China a raportat un excedent comercial de 84,54 miliarde de dolari, analiştii previzionând un plus de 65,55 miliarde de dolari, şi după un excedent comercial de 66,76 miliarde de dolari în septembrie.

Conform calculelor Reuters, excedentul comercial al Chinei pe relaţia cu SUA a scăzut la 40,75 miliarde de dolari în octombrie, de la 42 miliarde de dolari în septembrie.

În primele zece luni din acest an, excedentul comercial al Chinei pe relaţia cu SUA s-a situat la 320,67 miliarde de dolari.

Katherine Tai, şeful Biroului pentru Politici Comerciale al SUA (USTR), a avut o întâlnire în 8 octombrie cu vicepremierul chinez Liu He pentru a discuta despre practicile comerciale chineze pe care Washingtonul le consideră neloiale, cu obiectivul de a stabili "o relaţie comercială gestionată în mod responsabil". Întrevederea a fost menită "să evalueze" progresele Chinei în implementarea acordului de fază 1 care a fost semnat în ianuarie 2020 cu administraţia Donald Trump.

Administraţia Biden, ca şi administraţia Trump înaintea sa, deplânge subvenţiile masive acordate de guvernul chinez întreprinderilor de stat, transferul forţat de tehnologie, care obligă companiile străine să îşi împărtăşească tehnologia pentru a face afaceri în China, sau nerespectarea a proprietăţii intelectuale. Aceste practici anticoncurenţiale au adâncit de-a lungul timpului deficitul comercial al SUA pe relaţia cu China.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.