Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exporturile Chinei au crescut cu 0,5% în 2019 în pofida războiului comercial cu SUA

studies.aljazeera.net
Xinjiang, regiune în China

Exporturile Chinei au crescut şi în 2019, o dovadă că impactul tarifelor introduse de administraţia Trump asupra surplusului balanţei comerciale a Chinei a fost mai mic decât se aşteptau analiştii, transmite AP.

Datele publicate marţi de Administraţia vamală chineză (GAC) arată că exporturile totale pe 2019 au crescut cu 0,5% până la 2.498 miliarde dolari, o creştere modestă faţă de avansul de 16% înregistrat în 2018. În acelaşi timp, importurile Chinei au scăzut în 2019 pentru prima dată în ultimii trei ani , înregistrând o contracţie de 2,8% în ritm anual până la 2.076 miliarde dolari. În aceste condiţii, surplusul balanţei comerciale a Chinei, exporturi minus importuri, a crescut cu 20% în ritm anual în 2019, până la 421,5 miliarde dolari.

"Pe baza analizelor noastre iniţiale, China a rămas cea mai mare putere comercială a lumii în 2019", a declarat directorul general adjunct de la GAC, said Zou Zhiwu.

Citește și: Temperaturi de primăvară în plină iarnă! Meteorologii anunță când se strică vremea

Pe relaţia cu SUA, China a înregistrat în 2019 un surplus al balanţei comerciale în valoare de 295,8 miliarde dolari, în scădere faţă de unul 323,33 miliarde dolari în 2018. Valoarea schimburilor comerciale ale Chinei cu SUA a scăzut cu 14,6% în 2019, în condiţiile în care exporturile s-au redus cu 12,5%, până la 418,5 miliarde dolari, iar importurile au scăzut cu 20,9%, până la 122,7 miliarde dolari.

După tarifele vamale suplimentare introduse de administraţia Trump, exportatorii chinezi s-au reorientat spre alte pieţe, majorându-şi vânzările în Asia, Europa şi Africa. În aceste condiţii, China a raportat o creştere de două cifre a exporturilor spre Franţa, Canada, Australia, Brazilia şi Asia de Sud-Est.

Datele oficiale arată că în 2019 China a importat o cantitate record de 2,1 milioane tone de carne de porc, în creştere cu 75% comparativ cu 2018, din cauza epidemiei de pestă porcină africană care a decimat efectivele de porci din China, cel mai mare consumator mondial pentru carnea de porc. De asemenea, au crescut şi importurile de carne de vită ca alternativă la carnea de porc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.