Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exporturile de armament ale Franţei au atins un nivel record în 2022

atos.net
avion rafale multirol

Comenzile pentru avioanele de luptă multirol Rafale au impulsionat în 2022 exporturile de armament francez, care au atins un nivel record de 27 de miliarde de euro, potrivit unui raport anual trimis Parlamentului francez, consultat de AFP.

"Contractul important pentru 80 de avioane Rafale destinate Emiratelor Arabe Unite a contribuit în mare parte la această cifră istorică", după ce în 2021 exporturile de armament francez s-au cifrat la 11,7 miliarde de euro, a comentat Ministerul francez al Apărării în acest raport, prezentat de cotidianul La Tribune.

Semnat în luna decembrie 2021, şi intrat în vigoare în 2022, contractul pentru 80 de avioane Rafale destinate Emiratelor Arabe Unite are o valoare de peste 16 miliarde de euro, potrivit Agerpres.

La acest mega-contract se adaugă o comandă fermă pentru şase avioane Rafale, venită din Indonezia, şi alte şase avioane comandate de Grecia, care confirmă succesul avioanelor Rafale la export, după un an 2021 în care au fost încheiate deja contracte pentru acelaşi avion cu Grecia, Egiptul şi Croaţia, se arată în raportul Ministerului francez al Apărării.

Luna aceasta, India şi-a dat acordul de principiu pentru achiziţionarea unui număr suplimentar de 26 de avioane Rafale pentru marina militară, după cele 26 de avioane de acelaşi tip livrate forţelor aeriene din India, chiar dacă decizia trebuie să fie confirmată după negocierile cu Guvernul francez.

Anul 2022 a fost marcat de asemenea de un contract de achiziţie a trei fregate semnat cu Grecia, contract care include şi mentenanţa şi armamentul asociat. Tot în Europa, Polonia a semnat în luna decembrie 2022 un contract pentru doi sateliţi de observaţie francezi.

Pe regiuni, în anul 2022, zona Orientul Mijlociu a fost responsabilă pentru 64% din comenzile totale de armament francez, devansând Europa (23%) şi Asia (8%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.