Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţia-eveniment Universul lui Salvador Dalí, din 13 decembrie la ARCUB

Artmark
Alice in tara minunilor Salvador Dali

Cea mai amplă expoziţie cu lucrări originale ale celebrului artist Salvador Dalí - 170 de sculpturi, grafică, gravuri, litografii, miniaturi din aur, rubine, diamante, smaralde, safir şi sticlă, mobilier suprarealist - va fi prezentată între 13 decembrie 2023 şi 12 mai 2024, la ARCUB, potrivit news.ro

Obiectele expuse fac parte din cea mai importantă colecţie privată ce conţine lucrări semnate de Salvador Dalí, aparţinând renumitului colecţionar de artă Beniamino Levi. Beniamino Levi l-a cunoscut personal pe artist în anii 1960 şi i-a comandat acestuia o serie de sculpturi din bronz inspirate din cele mai cunoscute motive şi teme din imaginarul suprarealist. Rezultat al relaţiei strânse cu maestrul suprarealismului, Beniamino Levi fiind agentul acestuia, colecţia privată „Universul lui Dalí” are o valoare inestimabilă şi cuprinde cele mai multe lucrări originale ale celebrului artist spaniol din Europa.

„Arta mea este o oglindire, una dintre multitudinea de oglindiri a ceea ce înfăptuiesc, scriu, gândesc”, spunea Salvador Dalí.

Expoziţia „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB reprezintă o ocazie unică pentru publicul din România de a explora versatilitatea şi imaginarul suprarealist al celebrului artist catalan, printr-o selecţie de creaţii originale ce acoperă diferite mijloace de expresie artistică, de la grafică, miniaturi din aur, rubine, diamante, smaralde, safir şi sticlă şi chiar design de mobilier. Dintre cele mai cunoscute exponate ce vor putea fi admirate timp de 5 luni, la ARCUB - Hanul Gabroveni, amintim sculpturi în bronz şi incrustate cu pietre preţioase (diamante, rubine, smaralde, safire) precum: Dansul timpului – celebrele ceasuri topite, marca inconfundabilă a creaţiei lui Dalí, elefanţi cu picioare supradimensionate, Dansatoarea Daliniană, ale cărui ritmuri denotă omagiul adus de Dalí flamenco-ului şi ţinuturilor natale, Venus spaţială, una dintre piesele centrale ale expoziţiei ce ilustrează trei dintre motivele preferate ale lui Dalí: ceasul, furnicile şi oul, Alice în Ţara Minunilor, personaj preferat de Dalí pentru a reprezenta puntea către tărâmul viselor, Femeia cu cap de trandafiri, simbol al frumuseţii feminine pure, al tinereţii eterice.

„Universul lui Salvador Dalí” la ARCUB cuprinde, totodată, sculpturi din sticlă create în colaborare cu renumita cristalerie Daum din Franţa, material care pentru Dalí reprezenta un mediu ideal pentru „expresia metamorfozei”, respectiv percepţia sa suprarealistă asupra realităţii. Sculpturi precum Venus cu sertare, Rinocerul Chippendale captează esenţa materiei lichide, moi, şi transformarea ei misterioasă în material dur. Miniaturile din aur expuse denotă sursa de inspiraţie a lui Dalí din bijuteriile de la curtea lui Ludovic al XIV-lea, imitând chiar şi monedele sale.

Expoziţia îl dezvăluie pe Salvador Dalí şi în ipostaza de ilustrator, cu explorări pe teme precum cele care pun accentul pe fantezie, vise şi elemente distorsionate, precum şi teme clasice din literatură, regăsite în Mult zgomot pentru Shakespeare. Printre exponatele ce vor cuprinde întregul spaţiu expoziţional ARCUB – Hanul Gabroveni se va afla şi faimoasa canapea în forma buzelor lui Mae West, ce aminteşte de versatilitatea lui Salvador Dalí şi modul unic în care transpunea în arta sa sursele sale de inspiraţie.

Ilustrând varietatea de teme şi simboluri ce formează universul distinct al creaţiei lui Salvador Dalí, de la elefanţi, rinoceri, ceasuri fluide ce sfidează duritatea materiei, la fluturi, îngeri, feminitate şi sexualitate, expoziţia oferă o perspectivă de ansamblu asupra diverselor etape ale carierei lui DalÍ, evidenţiind influenţele şi experimentele sale, precum şi evoluţia sa ca artist. Evenimentul organizat de ARCUB oferă vizitatorilor şansa de a se pierde în universul captivant al lui Salvador Dalí, unde realitatea şi visul se întrepătrund, o ocazie unică de a călători în universul unui geniu şi de a experimenta o varietate de forme artistice care definesc amprenta inconfundabilă a acestuia.
Expoziţia „Universul lui Salvador Dalí” oferă publicului şi posibilitatea de a cunoaşte operele lui Salvador Dalí prin intermediul realităţii virtuale. Experienţa VR le va permite vizitatorilor să descopere detalii ascunse ale creaţiilor artistului spaniol, într-o nouă dimensiune, şi va transforma vizita într-o călătorie interactivă în imaginarul suprarealist marca Salvador Dalí.

Biletele pentru expoziţia „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB vor fi disponibile începând de miercuri, 18 octombrie, şi vor putea fi achiziţionate la preţuri variabile în funcţie de categorie, de pe arcub.ro, Entertix.ro şi de la casa de bilete ARCUB (Strada Lipscani 84-90).

Expoziţia „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB – Hanul Gabroveni va putea fi vizitată în perioada 13 decembrie 2023 – 12 mai 2024, de luni până duminică, între orele 10.00-20.00.

Figură emblematică a mişcării suprarealiste, Salvador Dalí s-a născut la 11 mai 1904 în Figueres, Spania. Pe numele întreg Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, a fost al doilea fiu al lui Salvador Dalí Cusi şi al Felipei Domenech Ferres, fapt ce îi va marca întreaga viaţă, părinţii dându-i numele fratelui mai mare, mort la o vârstă fragedă, şi el însuşi considerându-se „o reîncarnare” a acestuia. Salvador şi-a descoperit pasiunea pentru pictură în copilărie, când a încercat să picteze pe cutii de carton primite de la mătuşa sa. Părinţii au observat înclinaţiile artistice ale fiului lor şi, într-o vară, l-au trimis la Ramon Pichot, un pictor impresionist care le era prieten de familie şi care avea legături cu Pablo Picasso.

Picasso a fost cel care i-a influenţat decisiv destinul tânărului Dalí, convingându-i părinţii să-l lase să dea examenul la Academia de Arte San Fernando din Madrid. La vârsta de 17 ani a fost admis la Academie, unde a studiat pictura. În urma protestelor repetate la adresa sistemului de predare, Dalí a fost exmatriculat. Influenţat de impresionism şi de maeştrii Renaşterii, a devenit din ce în ce mai atras de cubism şi mişcările de avangardă. S-a apropiat de suprarealism la sfârşitul anilor 1920 şi s-a alăturat grupului suprarealist în 1929, devenind în curând unul dintre exponenţii săi de frunte. În acelaşi an, 1929, Dalí a întâlnit-o pe Gala Diaconov, soţia poetului Paul Eluard, cea care îi va deveni ulterior soţie şi sursă de inspiraţie.

Dalí a trăit în Franţa în timpul războiului civil spaniol (1936-1939) înainte de a pleca în Statele Unite în 1940, unde s-a bucurat de un enorm succes. S-a întors în Spania în 1948, unde şi-a anunţat revenirea la credinţa catolică şi şi-a dezvoltat stilul de „misticism nuclear”, bazat pe interesul său pentru clasicism, misticism şi descoperirile ştiinţifice. Salvador Dalí a murit la 23 ianuarie 1989 la Figueres, localitatea în care s-a născut.

Repertoriul artistic al lui Salvador Dalí a inclus pictură, film, sculptură, design şi fotografie, uneori în colaborare cu alţi artişti. De asemenea, a scris ficţiune, poezie, autobiografie, eseuri şi critică. Temele majore din opera sa includ visele, subconştientul, sexualitatea, religia, ştiinţa şi cele mai apropiate relaţii personale ale sale. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, Persistenţa memoriei, a fost finalizată în august 1931 şi este emblematică pentru ceea ce a însemnat pictura suprarealistă. Salvador Dalí a devenit unul dintre membrii marcanţi ai mişcării suprarealiste şi a colaborat cu alţi artişti precum André Breton şi Luis Buñuel. În colaborare cu Buñuel, a scris scenarii pentru filme experimentale, cum ar fi „Câinele andaluz” (1929) şi „Vârsta de aur” (1930), care au adus suprarealismul în lumea cinematografiei. Spre consternarea celor care i-au apreciat foarte mult opera şi spre iritaţia criticilor săi, comportamentul său public excentric şi ostentativ a atras adesea mai multă atenţie decât creaţiile sale. Viaţa şi opera sa au avut o influenţă importantă asupra altor suprarealişti, artişti pop art şi contemporani precum Jeff Koons şi Damien Hirst.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.