Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţia 'Însemnări din carnetul unui pictor' - Donaţia 'Corneliu Baba', vineri, la Biblioteca Academiei Române

evz.ro
Academia Română premii

Expoziţia "Însemnări din carnetul unui pictor" - Donaţia "Corneliu Baba" către Biblioteca Academiei Române, va fi vernisată vineri, în sala "Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Române.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES, expoziţia oferă publicului şansa de a cunoaşte 101 piese de grafică şi uleiuri ce constituie donaţia făcută de familia artistului Corneliu Baba în completarea lucrărilor de grafică existente deja în patrimoniul Cabinetului de Stampe.

Tablourile şi piesele de grafică expuse fac parte din perioada de maturitate artistică a lui Corneliu Baba, demonstrând predilecţia pictorului pentru redarea în detaliu a psihologiei umane în autoportrete, în portretele unor personalităţi ale culturii din secolul trecut ca George Enescu, Yehudi Menuhin, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Maria Tănase, Constantin Tănase sau ale colegilor de breaslă Jean Al. Steriadi şi Camil Ressu. Figurile de ţărani, de muncitori, profilurile de arlechini şi schiţe din cunoscutul ciclu "Regele nebun" dau la iveală tuşele ferme, sugestive pentru dimensiunea socială a artei sale. Alături de acestea, se află pe simeză peisaje citadine, studii de natură moartă şi eboşe din caietele de însemnări.

Membru al Academiei Române din anul 1963, Corneliu Baba (1906-1997) s-a afirmat ca unul dintre cei mai reprezentativi pictori români din secolul XX. Student al lui Nicolae Tonitza la Academia de Arte Frumoase din Iaşi şi licenţiat al Facultăţii de filosofie din Bucureşti, Baba a fost influenţat de arta lui Rembrandt, El Greco şi Goya. Stilul său este inconfundabil prin jocul clarobscurului în reprezentarea realistă a formelor şi prin adoptarea unei cromatici sobre în conturarea expresivă a portretelor.

Conceptul expoziţiei va fi prezentat de prof. univ. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române, de criticul Vladimir Bulat, de Maria Albani, apropiată a familiei artistului şi curator a expoziţiei, şi de Cătălina Macovei, şef serviciu Cabinetul de Stampe.

Expoziţia organizată la Biblioteca Academiei Române este însoţită de un catalog ce cuprinde lucrările nou intrate în patrimoniul bibliotecii, va rămâne deschisă în perioada 4-17 noiembrie şi poate fi vizitată între orele 9,00-14,00.

Intrarea este liberă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.