Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziția 'O hartă a lumii văzută de el' a artistului român Vlad Nanca, vernisată la Sofia

Artmark
expozitie de arta tablouri

Artistul român Vlad Nancă prezintă expoziţia ''A Map of the World as Seen by Him'', a precizat Institutul de Artă Contemporană din Sofia, care va găzdui lucrările artistului în perioada 26 aprilie-31 mai. Potrivit artistului, ''A Map of the World as Seen by Him'' este o meditaţie despre cine va deţine viitorul şi fantezia acestuia.

Nancă a început acest experiment de gândire în 2015 după descoperirea Kepler-452b, o exoplanetă care este câteodată denumită Earth 2.0 întrucât condiţiile sale de mediu o fac să fie potenţial locuibilă pentru oameni. Artistul s-a întrebat ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar coloniza într-o zi această planetă. Ne-am continua existenţa făcând aceleaşi greşelile sau am începe o viaţă nouă? Reflectând la un nou început, artistul şi-a imaginat un viitor fantastic, de data aceasta condus de femei, potrivit Agerpres.

Nancă s-a inspirat în realizarea expoziţiei sale din arhitectura modernistă, din peisajul urban din Sofia în perioada socialistă, din astronautica sovietică şi din obsesia pentru progresul ştiinţific care şi-a lăsat amprenta în forma unor picturi murale şi mozaicuri pe teritoriul Europei de Est. El crede că femeile, fie în mod metaforic sau prin intermediul unor personalităţi istorice propriu-zise, ar putea deveni imagini al unui nou viitor posibil.

În perioada de pregătire a expoziţiei, Nancă a redescoperit două artiste care au rămas la periferia istorie artei şi arhitecturii în Bulgaria şi România. Una este sculptoriţa bulgară Velichka Believa, iar cealaltă este arhitecta Henrieta Delavrancea-Gibory, o forţă conducătoare în modernismul românesc şi proiectanta multor clădiri din Balcic, oraş situat la Marea Neagră.

Identitatea vizuală a programului a fost creată de Denislav Golemanov, iar Stefka Tsaneva este curatoarea lucrărilor de artă.

Vlad Nancă s-a născut în Bucureşti în 1979 şi a absolvit secţia de Fotografie şi Imagine a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.