Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziție la Biblioteca Academiei Române - 'Din lumea presei românești – 190 de ani'

facebook.com
unire expozitie

Expoziția-eveniment ”Din lumea presei românești – 190 de ani“ se deschide joi, de la ora 11.00, în sala „Theodor Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române din București, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul președintele Academiei Române, academicianul Ioan-Aurel Pop, și academician Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române.

Biblioteca Academiei Române, înfiinţată în anul 1867, la scurtă vreme după constituirea statului român modern, este cel mai important fond documentar patrimonial al României, cu peste 14.000.000 de documente, și deține cea mai bogată colecţie de publicaţii periodice româneşti.

Expoziția, organizată de Serviciul Catalogare-Clasificare Periodice, Foi volante și Serviciul Manuscrise, Carte-Rară, oferă publicului o retrospectivă a presei românești, începând cu primele publicații tipărite în limba română, veritabile documente de arhivă – „Curierul Românesc“, apărut în 1829, în Ţara Românească, condus de Ion Heliade Rădulescu, „Albina Românească“, editat de Gheorghe Asachi, în 1830, în Moldova, „Gazeta de Transilvania“, apărută în 1838, în Transilvania, sub conducerea lui George Bariţiu – până la periodicele postdecembriste. În concept, expoziția vizează reliefarea modului în care presa românească a reflectat momente decisive din istoria românilor și transformarea societății românești, într-o evoluție de aproape două secole.

Citește și: Liberalii au dat gir, în unanimitate, Guvernului Orban II - SURSE

O secțiune specială este rezervată „Monitorului Oficial“, fiind expuse numerele în care au fost publicate primele trei Constituții ale României moderne: Constituţia de la 1866, Constituţia de la 1923 și Constituţia de la 1938.

”Totodată, momentul 23 august 1944, care a marcat instaurarea regimului comunist în România, este tratat în oglindă, prin raportare la anul 1989 și Revoluția din decembrie. Sunt confruntate, astfel, două limite temporale care circumscriu o fractură istorică de 45 de ani. În acest context este interesantă expunerea paralelă a edițiilor de dimineață și de seară ale câtorva publicaţii din data de 21 decembrie 1989, care ilustrează schimbarea bruscă de atitudine și metamorfoza politicii editoriale”, notează organizatorii.

Cabinetul de Manuscrise, Carte-Rară oferă exponate inedite, în original sau fotocopie, precum: „Courier de Moldavie“, Iaşi, 1790, „Crestomaticul românesc“, Cernăuţi, 1820, „Fama Lipschii“, Leipzig (Lipsca de Saxonia), 1827.

Catalogul expoziției a fost realizat de către curatoarele expoziție, doamnele Daniela Stanciu, şef Serviciu Catalogare-Clasificare Periodice, Foi volante, și doamna Gabriela Dumitrescu, şef Serviciu Manuscrise, Carte-Rară, se arată în comunicat.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 13-21 februarie 2020, de luni până vineri, între orele 10-16. Intrarea este liberă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.