Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţie 'Regal etnografic' la Museikon, dedicată Centenarului Încoronării

Facebook.com, IPA Regiunea ILFOV
Catedrala Încoronării, alba iulia

Costume tradiţionale din Banatul de Câmpie, bijuterii autentice vechi de sute de ani şi documente fotoetnografice din cadrul Colecţiei Etnografice Marius Matei, inclusiv, în premieră, o catrinţă de tezaur, ornată cu 365 de monede datând de la sfârşitul secolului XIX, vor fi expuse la Museikon Alba Iulia în cadrul manifestărilor dedicate sărbătoririi Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES de către organizatori, Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, expoziţia intitulată "Regal etnografic" va avea vernisajul vineri, la ora 18,00, la Museikon.

"În cadrul expoziţiei se vor regăsi costume tradiţionale din Banatul de Câmpie, bijuterii autentice vechi de sute de ani şi documente fotoetnografice din cadrul Colecţiei Etnografice Marius Matei. Printre obiectele de tezaur care nu au mai fost admirate până acum se numără o catrinţă de tezaur, ornată cu 365 monede datând de la sfârşitul sec al XIX-lea", se menţionează în comunicat.

Cu ocazia vernisajului vor lua cuvântul prof dr Ilie Moise, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, muzeograful Elena Daniela Cucui şi etnograful Marius Matei.

În cadrul vernisajului va mai avea loc un moment muzical inedit, oferit de formaţia camerală condusă de Sergiu Sândulache şi de naista Carina Cătărama, acompaniată de profesorul Ruben Morar.

Costumele tradiţionale din zona Banatului de Câmpie ce alcătuiesc Colecţia Etnografică Marius Matei au fost expuse în cele mai prestigioase muzee din România. Acesta a adunat în colecţia sa peste 3.000 de piese, datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până la mijlocul secolului al XX-lea.

"Costumele tradiţionale din această colecţie dezvăluie frumuseţea şi pasiunea locului în care multiculturalitatea este încă o trăsătură specifică. Fire de aur formează figuri decorative complexe, iar mâna iscusită a femeii desăvârşeşte croiala specifică portului bănăţean. Costumul tradiţional vorbeşte despre generaţii de bănăţeni, despre inteligenţă şi inventivitate, despre aplecarea spre eleganţă şi frumos, despre universul nemuritor al satului românesc bănăţean. Toate aceste costume sunt mărturii ale talentului şi harului, aceste piese fiind un element reprezentativ al României", a afirmat etnograful Marius Matei, citat în comunicat.

De joi până duminică, la Alba Iulia au loc o serie de evenimente dedicate împlinirii a 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand şi Reginei Maria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.