Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Extinderea conflictului de interese pentru parlamentari - sfat UE către România / DOCUMENT

greco

Un raport oficial realizat de experți europeni în problema anticorupției îndeamnă România să lărgească sfera conflictului de interese pentru parlamentari în sensul introducerii unor reguli privind viitorul loc de muncă după încetarea mandatului.

În raportul GRECO (organismul anticorupţie al Consiliului Europei) privind România se menționează că ar fi bine ca România să demareze proceduri astfel încât să fie evitată situația în care, de exemplu, o companie îi promite unui parlamentar un job după finalizarea mandatului, cu condiția ca acel parlamentar să aibă o anume activitate în Parlament.

"Potrivit autorităților române, nu există nicio regulă sau restricție vizavi de viitoarele angajări, remunerate sau nu, la finalul mandatului de parlamentar. GRECO menționează că asemenea măsuri pot fi utile în prevenirea unor riscuri privind integritatea activității parlamentarilor și a democrației în general. Această măsură poate completa conflictul de interese atunci când viitoarea carieră ar putea să fie mai importantă decât interesul general al populației, sau spus mai clar, când se oferă promisiunea unui loc de muncă într-o companie la schimb cu susținerea politică a anumitor amendamente".

content-image

Aceleași lipsuri în legislația românească sunt remarcate in raportul GRECO și în privința legăturilor parlamentarilor cu terțe părți sau alte persoane interesate să influențeze activitatea legislativa. "GRECO recomanda adoptarea unor reguli pentru parlamentari in privinta legaturilor cu lobby-isti si terte parti care cauta sa influenteze procesul legislativ", spun expertii europeni.

GRECO este organismul Consiliului Europei (CoE), înfiinţat în anul 1999 în vederea monitorizării nivelului de conformitate a statelor membre cu standardele anticorupţie. Procedurile de evaluare specifice GRECO presupun dezbaterea şi adoptarea raportului de către plenara GRECO. Acesta conţine recomandări adresate ţării evaluate, menite să îmbunătăţească gradul de conformitate cu prevederile analizate. Măsurile luate de autorităţile naţionale pentru implementarea recomandărilor sunt ulterior evaluate de GRECO prin procedura de examinare a conformităţii (compliance procedure).

Vezi:

Bucurestiul va fi ocupat duminica. Zeci de mii de oameni ies in strada

Ponta și 6 ex-miniștri, în fundația BSRP. Lista membrilor și SURPRIZA din panoul de onoare

EXCLUSIV - L.Orban cere Guvernului SOLUȚIA EXTREMĂ în Parlament pentru alegerilor locale

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.