Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - L.Orban cere Guvernului SOLUȚIA EXTREMĂ în Parlament pentru alegerile locale

guvern-ciolos-parlament

Prim-vicepreședintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO, că Guvernul Dacian Cioloș poate modifica legea alegerilor locale prin asumarea răspunderii în Parlament. El i-a cerut prim-ministrului "să reflecteze serios" asupra acestei propuneri care "împacă și capra și varza" și a menționat că peste 70% din cetățenii României doresc alegerea primarilor cu 50% plus unu din voturi.

Propunerea ridicată de Ludovic Orban expune Guvernul unei eventuale moțiuni de cenzură, potrivit Constituției. Cu alte cuvinte, Guvernul va juca "cu mandatul pe masă". Angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului reprezintă o soluție extremă pentru a evita Ordonanțele de Urgență sau regimul unei proceduri rapide de urgență în Parlament.

"Înțeleg scrupulele premierului Cioloș legate de adoptarea unei Ordonanțe de Urgență de modificare a legii alegerilor locale pentru a introduce alegerea cu o majoritate absolută de 50 plus unu a primarilor. Ii sugerez sa reflecteze serios asupra altei posibilitati care impaca si capra si varza. Eu sunt de acord ca legiferarea prin Ordonanta de Urgenta in domeniul alegerilor este la limita Constitutiei si inteleg, de asemenea, ca e greu sa schimbi printr-o Ordonanta de Urgenta o vointa a Parlamentului care a fost exprimata in luna mai a anului trecut, cand a fost adoptata legea. Exista in schimb posibilitatea angajarii raspunderii Guvernului in fata Parlamentului pentru adoptarea acestei modificari legislative, optiune care este constitutionala, care nu poate fi contestata sub nicio forma si care, de asemenea, vine in intampinarea vointei cvasigenerale a cetatenilor privitoare la sistemul de alegere a primarilor. Se stie ca peste 70% din cetatenii Romaniei vor ca primarii sa se aleaga cu majoritate de 50% plus unu din voturi. De altfel, una dintre principalele revendicari ale protestatarilor si ale oamenilor care au sustinut protestele si care int-un fel constitutie baza legitimitatii Guvernului Ciolos este exact aceasta revendicare, de alegere a primarilor in doua tururi", a declarat Ludovic Orban.

Acesta a adăugat că este bine și pentru Cioloș să "separe apele" și să afle cine-i sunt adevărații susținători.

"In acest fel, Guvernul Ciolos poate sa vina in intampirea vointei cetatenilor prin adoptarea acestei legi sub forma angajarii raspunderii in fata Parlamentului, satisfacand astfel una dintre principalele cerinte ale celor care au iesit in strada si respectand in acelasi timp si rigorile constitutionale in sensul in care in cazul asumarii raspunderii, daca cineva nu vrea adoptarea legii, are la dispozitie instrumentul de a depune o motiune de cenzura. Cred ca este bine si pentru Guvernul Ciolos sa separe apele, sa vada cine-i sunt prietenii adevarati, cine-i sunt sustinatorii adevarati in Parlament", a declarat Ludovic Orban.

CE PREVEDE CONSTITUȚIA

Potrivit articolului 114 din Constituția României, "Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege".

"Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113. Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat", este procedura descrisă în continuare de Constituția României.

CARE ESTE POZITIA MARILOR ACTORI IMPLICATI

PNL a cerut Guvernului Ciolos sa adopte o Ordonanta de Urgenta de modificare a legii alegerilor locale in sensul alegerii primarilor in doua tururi de scrutin pentru o mai larga legitimitate a acestora. In forma actuala a legii, un primar poate fi ales din primul tur, de exemplu, doar cu 30% din voturile celor care se prezinta la urne. In varianta propusa de PNL daca niciun candidat nu intruneste 50% plus unu din voturile din primul tur, atunci primii doi clasati intra in turul 2.

Dacian Ciolos a declarat ca nu este democratic ca Guvernul sa modifice printr-o Ordonanta de Urgenta o lege adoptata cu o larga majoritate in Parlament.

PSD s-a pozitionat categoric impotriva ideii lansate de PNL. "O astfel de abordare, potrivit căreia o lege de o asemenea importanţă poate fi modificată în funcţie de interesele de moment ale unui partid, pune practic între paranteze ideea de democraţie", spun social-democratii.

CE SPUNE PREȘEDINTELE CURȚII CONSTITUȚIONALE

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, joi, că în Constituţie nu se prevede că nu se poate modifica o lege a alegerilor cu un an înainte. 

'Nu spune nici asta Constituţia. Voi citiţi alte constituţii, am impresia. (...) Cine poate stabili dacă cu şase luni e democratic şi cu cinci luni nu e democratic. Democraţia nu se măsoară nici în luni, nici în zile. Democraţia se măsoară în lucruri bine făcute, în lucruri făcute cu scaun la cap. Sigur, Comisia de la Veneţia a spus că este o recomandare care spune că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data alegerile sau, mă rog, un termen mai scurt şi noi am preluat aceasta şi am scris şi noi în decizii. De nenumărate ori am scris asta, dar până ieri nu a văzut nimeni că am scris asta în decizii', a explicat şeful CCR.

El a admis că se pot face modificări cu mai puţin un an înainte, dacă nu sunt afectate anumite drepturi. 

'Dacă se fac modificări bune, nu rele. Nu ştiu care ar fi o modificare bună. Eu mă gândesc când spun asta dacă apar defecte în lege, sunt probleme care se contrazic, care se bat în cap sau nu iese ceva cu buletinele. Nu pot să vă spun azi care e modificare bună. Noi am dat o decizie mai demult, cu câţiva ani în urmă, în care am spus ce înseamnă afectare, am vorbit despre art.115 din Constituţie în care am explicat ce înseamnă când poate sau nu poate să afaceteze drepturi fundamentale sau drepturi electorale', a mai spus el.

Mai multe informatii pe acest subiect:

Cioloș, pus la colț de PNL: "Astăzi nu erați prim-ministru..."

Ludovic Orban îi atenționează pe Iohannis și Cioloș

Primul blocaj Cioloș-PNL. Gorghiu contrazice premierul / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.