Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Extinderea coridorului sudic al gazelor, discutată în Statele Unite. Ce beneficii va aduce Europei

euronews.com

Extinderea Coridorului sudic al gazelor (SGC), prin care gazele din regiunea Mării Caspice curg către Europa, a fost printre subiectele discutate la o conferință pe tema securității în regiunea Mării Negre, organizată de Centrul de Politică Caspică, a raportat Trend.

Conferința a subliniat că trei ani de acțiune și planificare concertată au dus la schimbări semnificative, inclusiv apariția Turciei ca furnizor regional de gaze prin acorduri cu Bulgaria, România, Ungaria și Moldova. În plus, s-au înregistrat progrese semnificative în extinderea infrastructurii de import de gaze naturale a Turciei, facilitând livrarea de gaze către Europa prin Coridorul sudic al gazelor. Discuțiile au vizat și posibilitatea creșterii alimentării cu gaze prin acest coridor.

În cadrul conferinței s-a subliniat importanța implementării integrale a Coridorului sudic al gazelor. Partenerii sunt implicați activ în eforturile de a dubla volumul de gaz transportat de-a lungul coridorului până în 2027, ceea ce reprezintă o evoluție pozitivă.

Cu ochii pe Marea Neagră

În plus, s-a acordat atenție operațiunilor de foraj offshore din Marea Neagră, care au ca scop consolidarea securității energetice a Turciei și României, reducând în același timp dependența de importuri.

Trebuie remarcat faptul că transportul gazelor din Azerbaidjan către Europa de-a lungul Coridorului sudic al gazelor a început la 31 decembrie 2020. Gazele din regiunea Mării Caspice sunt transportate în țările europene prin Georgia și Turcia.

Scopul proiectului

Acest proiect la scară largă își propune să diversifice rutele și sursele de aprovizionare cu energie, contribuind astfel la consolidarea securității energetice a Europei. Costul proiectului a fost de 33 de miliarde de dolari, față de o prognoză de 45 de miliarde de dolari. Este de așteptat ca costurile de capital ale proiectului SGC să fie recuperate integral în 8-10 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.