Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Extrema dreaptă germană crește în sondaje, alarmând partidele principale: 'Oameni buni, treziți-vă naibii!'

Lilly / imageBROKER / Profimedia
afd

Alternativa pentru Germania (AfD) respinge afirmațiile potrivit cărora ar avea legături cu extremiștii, dar șeful serviciilor de informații interne a avertizat asupra unor "paralele uimitoare" cu anii 1920 și 1930.

Personalități proeminente din cadrul curentului politic principal din Germania trag un semnal de alarmă după ce un nou sondaj a arătat că sprijinul pentru principalul partid de extremă-dreapta al țării a atins un nivel record, potrivit Euronews.

Cel mai recent sondaj DeutschlandTrend, realizat lunar de infratest dimap pentru postul public de televiziune ARD, arată că Alternativa pentru Germania (Alternative für Deutschland, AfD) are o susținere de 18%, fiind la egalitate cu Partidul Social-Democrat al cancelarului Olaf Scholz.

Sondajul realizat pe un eșantion de 1.302 alegători reprezintă un impuls major pentru AfD de la alegerile din 2021, în care AfD a obținut 10,3% față de 25,7% pentru social-democrați. Marja de eroare a fost de până la 3 puncte procentuale.

Norbert Roettgen, un deputat de rang înalt al principalului partid de opoziție, creștin-democrații, a descris sondajul drept "un dezastru" și "un semnal de alarmă pentru toate partidele de la centru".

Roettgen, al cărui partid a obținut 29% în același sondaj, a declarat că propriul său partid de centru-dreapta ar trebui să se întrebe de ce nu a profitat la fel de mult de dezamăgirea alegătorilor față de actualul guvern, care a înlocuit o coaliție condusă de Angela Merkel.

Un alt creștin-democrat, Serap Guler, a declarat că sprijinul în creștere al AfD ar trebui să alarmeze toate partidele democratice. "Purtăm responsabilitatea de a schimba din nou acest lucru rapid", a declarat ea.

Sawsan Chebli, un membru al social-democraților, a scris pe Twitter după publicarea sondajelor: "AfD a ajuns la 18 procente. Oameni buni, treziți-vă naibii!"

Zile întunecate

AfD și afiliații săi au fost analizați de agenția de informații interne a țării, BfV, din cauza legăturilor cu extremiștii.

Șeful agenției a avertizat recent cu privire la "paralele uimitoare" între prezent și anii 1920 și 1930, care au cunoscut o creștere a extremismului politic și a autoritarismului care a culminat cu dictatura nazistă.

Acest lucru nu înseamnă că sprijinul în creștere al partidului este solid ca o stâncă. Aproximativ două treimi dintre cei care au susținut AfD în ultimul sondaj au declarat că au făcut acest lucru din cauza frustrării față de partidele tradiționale, mai degrabă decât pentru că au fost convinși de politicile extremei drepte.

Cu toate acestea, se crede că AfD are șanse mari să obțină cea mai mare parte a voturilor în cele trei alegeri de stat din estul Germaniei de anul viitor. Acest lucru ar pune partidele principale în situația ciudată de a trebui să formeze o coaliție largă împotriva celui mai puternic partid.

AfD a atins ultima dată 18% în sondajul DeutschlandTrend în septembrie 2018, în timpul unei perioade deosebit de stresante pentru guvernul de coaliție al cancelarului de atunci, Angela Merkel.

Coaliția tripartită a lui Scholz cu Verzii și cu Democrații Liberi de centru-dreapta s-a confruntat, de asemenea, cu provocări puternice în ultima vreme.

Alături de cifrele ridicate privind imigrația și de un plan controversat de înlocuire a milioane de sisteme de încălzire a locuințelor din țară, guvernul depune eforturi susținute pentru a consolida sprijinul public pentru ajutorul militar acordat de Germania Ucrainei.

Poziția sa privind conflictul reprezintă o schimbare majoră față de politica externă germană din ultimele decenii și este respinsă de o parte însemnată a populației - deși se bucură încă de un sprijin majoritar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.