Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Extrema dreaptă prinde avânt în Spania: au bătut partidul de guvernământ

bierensgroup.com
Spania steag

Partidul Popular (dreapta) s-a situat pe primul loc fără a obţine majoritatea absolută duminică în Castilia şi Leon, în centrul Spaniei, după alegerile regionale anticipate marcate de un puternic avans al partidului de extremă dreaptă Vox, notează AFP.

Potrivit rezultatelor aproape finale, Partidul Popular (PP) a câştigat 31,4% din voturi, înaintea Partidului Socialist (PSOE) al premierului Pedro Sanchez (30%). Vox s-a clasat pe locul al treilea, cu 17,6% din voturi, informează Agerpres. 

PP dispune astfel de 31 de locuri din cele 81 din parlamentul regional, departe de majoritatea absolută care i-ar permite să guverneze singur. Partidul Socialist coboară la 28 de mandate, iar Vox ajunge la 13 locuri, în timp ce până în prezent avea doar unul.

Acest rezultat este "istoric", a salutat duminică seară liderul partidului de extremă dreaptă, Santiago Abascal. Acest lucru îi conferă lui Vox "dreptul şi datoria" de a participa "la formarea unui guvern", a insistat el, lăsând să se întrevadă o alianţă cu PP.

Actualul preşedinte al guvernului regional din Castilia şi Leon şi lider zonal al PP, Alfonso Fernandez Manueco, a spus, la rândul său, că doreşte "să dialogheze cu toată lumea".

Marginal în urmă cu abia patru ani, Vox a provocat un cutremur politic în Spania la sfârşitul lui 2018, intrând pentru prima dată într-un parlament regional, cel al Andaluziei (sud). Acest partid a devenit apoi în 2019 a treia forţă politică din parlamentul spaniol.

Vox sprijină deja PP la guvernare în Andaluzia şi în regiunea Madrid, dar fără a face parte din guvern. În Castilia şi Leon, partidul de extremă dreaptă a făcut cunoscut în ultimele săptămâni că nu se va mulţumi să susţină executivul din exterior.

Aceste alegeri anticipate au fost convocate în decembrie chiar de Alfonso Fernandez Manueco. El spera să-şi consolideze majoritatea în parlamentul regional, după ruperea de aliaţii săi din partidul de centru-dreapta Ciudadanos.

În pierdere de viteză după mai multe alegeri, Ciudadanos a obţinut duminică doar 4,5% din voturi şi păstrează un singur loc în parlament, faţă de 12 până în prezent.

În Spania, regiunile sunt dotate cu prerogative largi, iar alegerile regionale capătă o dimensiune naţională. Pedro Sanchez a mers de mai multe ori pentru a-l susţine pe candidatul partidului său, la fel ca şi liderii principalelor partide spaniole.

Cu o populaţie de aproape 2,4 milioane de locuitori, Castilia şi Leon, o regiune foarte rurală, este un bastion al PP de 35 de ani, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.