Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FABULOS - Un autor de SF a PREZIS epidemia de coronavirus încă din 1981! Acțiunea avea loc, culmea, la Wuhan!

Facebook
coronavirus

Fabulos! Epidemia de cornavirus din China pare să fi fost prezisă în cartea lui Dean Koontz din 1981 The Eyes of Darkness, în care un focar similar afecta omenirea, însă sursa virusului era Rusia și nu China. Există însă două versiuni ale cărții, iar în una din ele epidemia izbucnește în Wuhan.

The Eyes of Darkness a intrat în atenția presei odată cu izbucnirea epidemiei din China după ce cititorii au remarcat povestea referitoare la un virus creat de om, numit Wuhan-400, dezvoltat într-un laborator de arme biologice din Wuhan - terenul zero al focarului actual de coronavirus - și descris drept „arma perfectă “ însă cartea pare a fi rescrisă după prăbușirea Uniunii Sovietice când americanii nu îi mai percepeau pe ruși drept nebuni periculoși.

Citește și: Victor Ponta a LUAT FOC după anunțul lui Raed Arafat privind privatizarea sănătății: Să nu spuneți că nu ați știut

Cu toate acestea, Wuhan nu a fost nici măcar menționat inițial în „The Eyes of Darkness”. Prima ediție a cărții, scrisă sub pseudonimul lui Koontz, Leigh Nichols, se referă la un virus numit Gorki-400 creat de ruși și apărut din „orașul Gorki”.

Schimbarea la Wuhan a apărut în momentul în care cartea a fost lansată în Hardback sub numele propriu al lui Koontz în 1989. Anul reeditării cărții este semnificativ - 1989 a marcat sfârșitul Războiului Rece. Și odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, țara nu mai era comunistă.

„Începând cu 1986, relațiile dintre SUA și Uniunea Sovietică au început să se îmbunătățească”, spune Jenny Smith, co-fondator al librariei indie Bleak House Books din Hong Kong și studentă în istoria Rusiei. „Mikhail Gorbaciov a venit în 1985 și a fost foarte interesat să facă din Uniunea Sovietică o societate mai deschisă și să îmbunătățească relațiile. Până în 1988, este prietenul nostru și nu dușmanul nostru. ”

Motivul rescrierii cărții pare a fi ascensiunea puternică a Chinei și decăderea URSS, marea putere asiatică devenind în imaginarul american noul inamic principal al SUA.

 

 

 

Liderul forţelor din estul Libiei, mareşalul Khalifa Haftar, a dat asigurări vineri că se va opune militar "invadatorilor turci" - Ankara susţinând guvernul de la Tripoli - în cazul în care negocierile interlibiene menite să stabilească un armistiţiu durabil vor eşua, informează AFP.

"Dacă negocierile de la Geneva nu vor duce la pace şi securitate în ţara noastră, dacă mercenarii nu vor pleca de unde au venit, atunci forţele armate (ale lui Khalifa Haftar) îşi vor îndeplini datoria constituţională (...) de apărare în faţa invadatorilor turco-otomani", a declarat Haftar pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti.

Potrivit agenţiei, mareşalul se afla în vizită la Moscova, Rusia fiind considerată, în pofida negărilor sale, unul dintre principalii susţinători ai lui Haftar în conflictul său armat cu trupele guvernamentale ale Guvernului libian de Uniune Naţională (GNA) al lui Fayez al-Sarraj, notează AFP.

Turcia condusă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan îl susţine, în ceea ce o priveşte, pe Fayez al-Sarraj, cu care a semnat în noiembrie 2019 acorduri pentru cooperare militară, maritimă şi în domeniul securităţi. Erdogan şi Al-Sarraj au avut o întrevedere joi la Istanbul.

Haftar i-a acuzat pe Erdogan şi pe Al-Sarraj că nu respectă angajamentele asumate la o conferinţă internaţională care a avut loc la începutul anului la Berlin, în timpul căreia comunitatea internaţională s-a angajat să nu se amestece în conflictul din Libia.

"Răbdarea noastră a ajuns la capăt", a spus Haftar. În opinia sa, negocierile de la Geneva nu vor putea reuşi decât în caz de "retragere a mercenarilor sirieni şi turci, opririi livrărilor de arme din Turcia spre Tripoli şi de lichidare a grupărilor teroriste".

Emisarul ONU pentru Libia, Ghassan Salame, a apreciat că punerea în aplicare a unui armistiţiu durabil este o misiune "foarte dificilă " însă "nu imposibilă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.