Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FACIAS condamnă ferm abuzul de putere al Guvernului! Număr record de Ordonanțe de Urgență în 2022!

FACIAS
FACIAS

În 2022, Executivul a emis 229 de ordonanțe de urgență, o cifră record, situând astfel țara noastră pe primul loc în regiunea Europei Centrale și de Est ca număr de acte normative adoptate într-un singur an. Această cifră este cu atât mai îngrijorătoare cu cât parlamentarii au nevoie, în medie, de 2 ani pentru a aproba un act adoptat de Guvern.

În acest context, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) și-a intensificat eforturile de monitorizare, în cadrul Proiectului de Monitorizare a Actelor Normative. Scopul acestei inițiative este de a asigura respectarea principiilor legii transparenței decizionale și a drepturilor cetățenești în cadrul procesului de adoptare a acestor acte.

Observăm cu regret că Executivul menține tendința de a guverna prin ordonanțe, o practică începută în contextul pandemiei și care continuă să fie prezentă și în alte țări din Europa Centrală și de Est, conform unui studiu al Grayling AcTrend. În România însă, evoluția fenomenului este mult mai accelerată, atrag atenția specialiștii.

Acte normative făcute după ureche

Un factor major care a determinat această inițiativa FACIAS de monitorizare este faptul că multe dintre aceste acte normative sunt redactate fără documentația necesară, fără a ține cont de impactul economic, social și asupra drepturilor omului. Aceasta este o problemă gravă și persistentă, care duce la o calitate scăzută a actelor normative.

Calitatea legilor este vitală pentru eficiența statului de drept și pentru aplicarea și respectarea actelor normative. FACIAS, prin proiectul său, va urmări ca actele normative emise să respecte cel puțin principiile legii transparenței decizionale și, bineînțeles, să respecte drepturile cetățenești.

 

FACIAS își reiterează angajamentul de a apăra drepturile cetățenilor și de a combate abuzurile statului. Vom continua să monitorizăm activitatea guvernului și să intervenim ori de câte ori este necesar pentru a asigura respectarea principiilor transparenței și a drepturilor omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.