DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

FACIAS, semnal de alarmă: Numeroase obiective ale guvernării pentru acest an au fost amânate sau complet ratate

FACIAS
FACIAS

PNRR nefinalizat, probleme numeroase în învățământ și o situație economică mai mult decât delicată, sunt câteva dintre concluziile trase de către Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) în cadrul proiectului pentru monitorizarea activității guvernului.

Lansat imediat după preluarea mandatului, acest proiect a monitorizat realizările guvernului în raport cu obiectivele asumate. Într-un comunicat de presă FACIAS arată că unele dintre cele mai importante astfel de obiective au fost fie complet ratate, fie amânate pentru anii următori, fie sunt în întrârziere.

„România nu a primit încă aprobarea pentru PNRR, din cauza elaborării defectuoase a acestuia. Promisiunile de finalizare a Planului au fost încălcate de mai multe ori, iar astăzi suntem în situația în care ne numărăm printre puținele țări europene al căror PNRR nu a fost aprobat. În acest moment sunt deja 12 țări UE care au primit primele tranșe de finanțare și au început implementarea investițiilor.

Școala a început sub spectrul eternelor probleme legate de autorizațiile sanitare, fiind în situația în care numeroase unități de învățământ fie nu au primit această autorizație, fie abia sunt în plin proces de autorizare. De asemenea, așa cum declara ministrul Sorin Cîmpeanu, sute de școli din întreaga țară nu pot asigura măsurile de protecție sanitară, în contextul pandemiei.

După incertitudinile de anul trecut, legate de transportul gratuit al elevilor, ne aflăm în situația în care avem un cadru legal ineficient, iar transportatorii acuză faptul că guvernul nu a fost în stare să soluționeze această problemă.

Eliminarea inechităților din sistemul public de pensii, una dintre prioritățile afirmate de guvern și promisă pentru acest an are acum un termen de reglementare legislativă pentru 2023 și de implementare efectivă de 2025.

Situația economică a României s-a deteriorat simțitor în ultimele luni, iar creșterea datoriei externe este una semnificativă. Datele oficiale arată că aceasta a crescut cu peste 6 miliarde de euro în doar șapte luni, ajungând la peste 131 de miliarde de euro.

Două dintre cele mai mari probleme care îi afectează astăzi pe români sunt creșterea accelerată a inflației și scumpirea semnificativă a energiei. Guvernul nu a făcut nimic pentru a atenua și contracara aceste efecte, susținând chiar că se află în imposibilitatea de a face acest lucru, cu referire la plafonarea prețurilor la gaze naturale. Astăzi vedem  cum alte state europene, așa cum este Spania, au reacționat prompt și au plafonat prețurile, luând și o serie de măsuri conexe pentru a reduce povara de pe umerii consumatorilor.

În contextul în care criza politică din ultima perioadă pare să fie departe de rezolvare, FACIAS atrage atenția că iresponsabilitatea și lipsa de preocupare demonstrate de guvernanți vor avea efecte dezastruoase”, transmite FACIAS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.