Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Facțiunile rivale din Libia încearcă să se lichideze: Ministrul de interne a scăpat dintr-o tentativă de asasinat

Agerpres
sancțiuni, negocieri Libia

Ministrul de interne libian, Fathi Bachagha, a scăpat duminică dintr-o tentativă de asasinat pe autostrada din apropierea capitalei Tripoli, transmit AFP şi Reuters. Coloana ministrului Bachagha a fost ţinta gloanţelor trase dintr-o maşină blindată.

"Escorta poliţiei care îl însoţea pe ministru a ripostat. Doi dintre atacatori au fost arestaţi, al treilea este în spital. Ministrul este bine'', potrivit unei surse din anturajul ministrului.

Libia s-a cufundat în haos după răsturnarea de la putere a lui Muammar Gaddafi în 2011. Ţara a devenit un câmp de luptă pentru forţe rivale şi puteri străine - inclusiv Rusia şi Turcia.

Delegaţii ale facţiunilor rivale în Libia l-au ales vineri pe Abdul-Hamid Mohammed Dbeibeh ca prim-ministru interimar şi pe Mohammed Menfi drept şef al unui Consiliu Prezidenţial de trei membri, în cadrul unui proces găzduit de ONU la Geneva.

Consiliul de Securitate al ONU a salutat marţi, într-un comunicat de presă, noul guvern de tranziţie al Libiei şi a cerut autorităţii interimare să pregătească noi alegeri, relatează miercuri DPA.

Noua autoritate va înlocui Guvernul de Uniune Naţională (GNA) susţinut de ONU şi condus de Fayez Serraj, care era responsabil de capitala Tripoli şi zonele vestice, precum şi administraţia legată de omul forte din est, mareşalul Khalifa Haftar.

Consiliul a numit acordul o etapă importantă pentru procesul politic din ţară.

Consiliul a invitat totodată toate părţile în conflict să respecte embargoul asupra armelor impus de ONU şi încetarea focului convenită, iar forţelor străine şi mercenarilor le-a cerut să se retragă din Libia.

Autorităţile interimare din Libia ar trebui să formeze rapid un guvern incluziv şi să se pregătească pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare preconizate pentru 24 decembrie, a adăugat consiliul.

Libia este divizată între două facţiuni rivale care sunt susţinute de diverse puteri regionale. Conflictul opune forţele guvernului de uniune naţională (GNA, cu baza la Tripoli), recunoscut de ONU, şi organizaţia Armata Naţională Libiană, condusă de mareşalul Khalifa Haftar, care controlează estul ţării şi a lansat la 4 aprilie 2019 un asediu de amploare asupra oraşului Tripoli.

GNA este sprijinit de Turcia şi Qatar, în timp ce tabăra Haftar este ajutată de Emiratele Arabe Unite, Rusia şi Egipt

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.