Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Făcut de râs în presa internațională de un traficant de droguri, Penitenciarul Poarta Albă vine cu explicații

MyLondon
Conditii Poarta Alba, detinut englez

Autoritățile din România au capturat, după un festival, cinci traficanți de droguri din Marea Britanie. Aceștia au fost condamnați, iar unul dintre ei, Dsane Elton Gregory, s-a plâns în presa britanică de condițiile întâlnite în Penitenciarul Poarta Albă din județul Constanța, unde este încarcerat. Conducerea penitenciarului a reacționat față de nemulțumirile deținutului, reflectate în presa britanică.

Elton Gregory susține că vacanța sa la festivalul de muzică Sunwaves din stațiunea Mamaia s-a 'transformat într-un coșmar', când un raid armat al poliției l-a prins 'în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit', într-un apartament cu doi traficanți de droguri. Cu toate acestea, autoritățile române sunt de altă părere: Autoritățile din România au capturat cinci traficanți de droguri din Marea Britanie, descoperind la locul percheziției sute de comprimate de ecstasy, cantități semnificative de canabis și cocaină, precum și multiple comprimate de MDMA . Toți cei cinci au fost condamnați, iar unul dintre ei este chiar Dsane Elton Gregory, potrivit presei locale.

Vezi mai multe: Pușcăriile românești, făcute de râs în presa internațională de un traficant de droguri: 'Fecale pe pereți, șobolani și șoareci peste tot“

Elton s-a plâns în presa londoneză că „Poliția română înarmată a dat buzna în garsonieră cu focuri de armă" și că pastilele cu ketamină găsite erau ale sale, le folosea pentru depresie și că avea sedativul, folosit ca tranchilizant pentru cai, pentru uz personal.

Vorbind din Penitenciarul Poarta Albă, neagă că ar fi traficant de droguri și a spune că doar se afla 'în locul nepotrivit la momentul nepotrivit', după ce a plecat de la hotel pentru a aștepta în apartament cu prietenii săi înainte de festival. Elton a mai spus poliției că a vândut un singur plic de ketamină pentru 'niște bani rapizi', dar a susținut că acuzația împotriva lui pentru 'trafic de droguri de mare risc' este slabă. "Am fost la festival, am consumat droguri, îmi asum întreaga responsabilitate pentru asta, dar nu m-am implicat niciodată în niciun fel de trafic", a declarat el presei londoneze, căreia i s-a plâns de condițiile grele din închisoare.

Ce spun reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă

 

Reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă au spus că imaginile prezentate în presa britanică nu sunt de actualitate și că nu reflectă realitatea.

„În legătură cu afirmațiile persoanelor menționate, vă transmitem faptul că pentru toate persoanele private de libertate custodiate în unitate sunt asigurate condiții de detenție corespunzătoare, precum și respectate toate drepturile, în conformitate cu Legea 254/2013, privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. De asemenea, vă aducem la cunoștință faptul că imaginile difuzate în cuprinsul articolului nu sunt de dată recentă, astfel că nu prezintă o perspectivă actuală a condițiilor în care sunt custodiate persoanele private de libertate.

Astfel, în conformitate cu art. 122 alin. (1) din actul normativ mai sus-menționat, (1) persoanele arestate preventiv sunt cazate, de regulă, în comun, pot desfășura activități educative, moral-religioase, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, instruire școlară și formare profesională, în grupuri, în interiorul centrului de arestare preventivă sau al penitenciarului, sub pază și supraveghere, în condițiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi“, au spus reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă, răspunsul emis către presa constănțean fiind semnat de directorul Petrică Bănuță.

Cât despre hrană, reprezentanții penitenciarului ne-au transmis că administrația locului de deținere asigură deținu|ilor, de trei ori pe zi, o hrană variată, corespunzătoare calitativ și cantitativ.

„Totodată, vă informăm faptul că hrana pentru persoanele private de libertate este preparată în cadrul bucătăriei unității, utilizând instrumentar și dotări din inox, iar certificarea calității hranei și aprobarea dării în consum se fac, zilnic, de către personalul medical și un ofitțer, la această activitate participând și un reprezentat al persoanelor private de libertate, care este înlocuit lunar. Menționăm faptul că, la momentul distribuirii hranei către persoanele private de libertate custodiate, prin reprezentantul fiecărei camere de cazare, aceștia au posibilitatea de a face mențiuni în registrul de evidență a hranei distribuite cu privire la cantitatea și calitatea hranei servite. Din studierea documentelor amintite, nu au reieșit aspecte negative legate de cantitatea și calitatea hranei servite.

Referitor la igienă, vă aducem la cunoștință faptul că, în conformitate cu art. 101 din HG nr. 157/2016, pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii 254/2013, privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, actualizat prin HG nr. 850/2023: (1) La primirea în penitenciar, deținuții sunt supuși îmbăierii, vizitei medicale sumare și, după caz, unor măsuri igienico-sanitare adecvate pentru intrarea în colectivitate, potrivit normelor legale sanitare în vigoare. Procedura de evaluare medicală inițială se stabilește prin decizie a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor. (2) Cu această ocazie, administrația penitenciarului pune la dispoziția deținutului un set de produse igienico-sanitare, al cărui conținut este prevăzut prin decizie a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor*). Refuzul primirii acestuia de către deținut se consemnează în scris“, se mai arată în răspunsul transmis către Focus Press.

O reală problemă este supraaglomerarea, dar se vor construi noi spații

 

În schimb, reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă au precizat că un fenomen cu care se confruntă, ca în toate închisorile din România, este cel al supraaglomerării.

„Cu privire la această situație punctuală, cu sprijinul Administrației Naționale a Penitenciarelor, sunt adoptate, în mod constant, măsuri de optimizare în ceea ce privește creşterea spațiului minim individual alocat fiecărei persoane custodiate, însă situația de fond a supraaglomerării se va menține până la finalul acestui an. Pentru anul 2024, sunt planificate a fi finalizate un număr de 8.000 de noi locuri de cazare, iar în anul 2025, încă 1.500 locuri de cazare la nivelul întregului sistem penitenciar. Dintre cele 3.000 de noi locuri de cazare planificate a fi date în folosință în cursul anului curent, capacitatea de cazare a Penitenciarului Constanța – Poarta Albă va fi suplimentată cu un număr de 380 de locuri, astfel:

300 de locuri cazare Construcții tip – trei pavilioane de detenție, fiecare a câte 100 de locuri;

80 de locuri cazare în cadrul obiectivului de investiții «Complex Corecțional – Penitenciarul Constanța – Poarta Albă – Secția exterioară Valu lui Traian», în cadrul proiectului cu titlul «Îmbunătățirea serviciilor corecționale în România prin implementarea principiului normalității 4NORM(-ality)», finanțat, în cadrul Programului «Justiție», de către Regatul Norvegiei, prin Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021.

Nu în ultimul rând, trebuie avut în vedere faptul că reflectarea obiectivă a condițiilor dintr-o instituție, inclusiv cea penitenciară, trebuie să pornească de la premise neutre. În contextul actual, în care persoane private de libertate ale căror acuzații fac încă obiectul unui proces penal aflat pe rol, pot deforma percepția opiniei publice cu privire la situația obiectivă din interiorul instituției, cum a fost și în cazul persoanelor la care faceți referire“, au precizat reprezentanții penitenciarului.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.