Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Falimentul pândește din umbra OUG 119 pe energie: Asociația Patronală Concordia cere corecturi urgente

au.linkdin.com
Concordia

OUG 119/2022 a creat o serie de disfuncţionalităţi în piaţa de energie care trebuie corectate imediat pentru a evita un blocaj al pieţei sau un colaps al anumitor operatori economici, arată Asociaţia Patronală Concordia.

”Costurile acestei crize şi ale acestui război nu pot fi puse pe seama consumatorilor vulnerabili din România, aceştia trebuie sprijiniţi. În acelaşi timp, măsurile trebuie să îşi propună să preîntâmpine falimentul acelor companii care sunt viabile şi competitive în absenţa acestui şoc extern şi să păstreze locurile de muncă. Mediul privat nu poate asigura pre-finanţarea acestui pachet de măsuri mai ales dacă statul nu se angajează să ramburseze aceste cheltuieli într-un termen extrem de scurt de 30 sau 45 de zile. Niciun sector economic nu poate asigura capitalul de lucru necesar pentru această pre-finanţare”, se arată într-o analiză realizată de Concordia cu privire la piaţa de energie şi soluţii pentru ieşirea din criză, scrie Mediafax.

În acest context, Asociaţia propune, pentru consumatorii vulnerabili, un mix de măsuri financiare directe (subvenţiile) şi indirecte, precum vouchere pentru schimbarea aparatelor electrice energo-intensive, pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirii, impozit preferential pentru clădiri pe baza gradului de eficienţă, eşalonarea facturilor.

În plus, pentru companii, Concordia propune eşalonarea sau amânarea unor taxe, măsuri pentru stimularea reducerii consumului, contracte bilaterale cu termen rezonabile, garanţii de stat pentru companii viabile, compensarea costurilor indirecte.

”Mecanismele de sprijin pentru consumatorii casnici sau industriali trebuie să pună accent pe reducerea şi eficientizarea consumului şi nu pe subvenţionarea masivă a preţului. Consumatorii trebuie să îşi schimbe comportamentul în raport cu noile realităţi energetice ale Europei, statul putând oferi doar o protecţie temporară care să permită această ajustare”, se arată în raport.

Confederaţia Patronală Concordia reprezintă 16 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naţionale şi este partener de dialog social, reprezentativă la nivel naţional. Cu o contribuţie de peste 26% din PIB şi un total de peste 330.000 de angajaţi în aproape 2.000 de firme mari şi mici, cu capital străin şi autohton, Concordia este singura organizaţie din România membră în BusinessEurope, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.