Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Familia comandantului român de navă, reținut în Cipru, cere statului român să intervină și să-l elibereze pe navigator

stiridiaspora.ro
navă Cipru portul cipriot Vassiliko

Familia comandantului de navă român reținut de autoritățile din Cipru cere intervenția statului român pentru demararea discuțiilor, clarificarea situației și eliberarea acestuia: „Tot ce a făcut a fost să respecte un ordin primit de la angajatorul său”, potrivit mediafax.ro.

„Îndurerați, solicităm ajutorul statului român pentru eliberarea comandantului, cel care ne este soț, tată, frate. Cerem statului român să intervină, prin pârghiile pe care le are, pentru demararea discuțiilor cu autoritățile de acolo, clarificarea situației și eliberarea membrului familiei noastre. Este un profesionist, cu o carieră fără pată”, se arată într-un comunicat remis presei de familia comandantului.

Citește și: Un comandant român de navă a fost REȚINUT în Cipru: MAE a făcut verificări și vine cu primele EXPLICAȚII

Conform membrilor familiei, comandantul are o experiență de 35 de ani pe mare și este absolvent al Liceului Navrom și al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

„Din informațiile care ne-au fost comunicate, înțelegem că arestarea și condamnarea au legătură cu faptul că nava Red Garnet, la comanda căreia se află acum, a operat anul trecut în portul cipriot din zona de Nord (partea turcă). Acum, la momentul ridicării lui, efectuase un transport de marfă în partea de sud a insulei. Cele două zone se află în litigiu politico-administrativ, dar agentul din Portul Vassiliko îi dăduse garanții că nu mai există probleme similare în Cipru. Vrem să subliniem că tot ce a făcut membrul familiei noastre a fost să respecte un ordin primit de la angajatorul său – a transportat nava cu marfă dintr-un port în altul, conform celor solicitate”, se mai arată îân comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că Ambasada României la Nicosia a fost notificată, marți, cu privire la reținerea unui cetățean român, marinar pe o navă aflată în portul Vassilikos, Cipru.

Notificarea a fost făcută de un membru al echipajului, la nivelul ambasadei fiind recepționate ulterior solicitări de asistență consulară atât din partea familiei cetățeanului român, cât și din partea companiei angajatoare.

Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale pentru clarificarea situației, pentru a obține informații suplimentare referitoare la acest caz și pentru a lua legătura în mod direct cu românul, demers realizat în aceeași zi.

Potrivit datelor preliminare obținute de ambasadă, românul a fost reținut în baza unei înregistrări/notificări existente pe numele său în evidențele autorităților cipriote, precizează MAE.

Pe de altă parte, Sindicatul Liber al Navigatorilor anunță că în portul cipriot Vassiliko un comandant român în vârstă de 60 de ani a fost reținut de pe nava sa Red Garnet.

„Motivul reținerii este acela că anul trecut nava la a cărui comandă se afla a operat în portul cipriot ocupat de partea turcă. Agentul navei din portul Vassiliko a dat garanții că acest lucru nu se va întâmpla și că nu se mai iau aceste măsuri politico-administrative în Cipru. Cu toate acestea, am aflat cu stupoare că, fară nici o vină, comandantul a fost reținut. În conformitate cu legislația internațională, echipajului, navei și încărcăturii navelor comerciale li se garantează securitatea atât timp cât nu se încalcă normele și principiile comerțului maritim. Acest act ostil noi îl considerăm că este un abuz din partea autorităților din Cipru, o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului și a legislației europene, a relațiilor și acordurilor bilaterale dintre România și Cipru”, anunță Sindicatul Liber al Navigatorilor din Transportul Maritim.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.