Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Familia tradițională vs familia modernă

Multă lume s-a întrebat, la cumpănă de 2015 – 2016, ce i-a apucat pe cei din Biserica Ortodoxă Română, cu ajutorul celor de la Coaliția pentru Familie, să strângă atâtea semnături pentru a cere un referendum pentru modificarea Constituției în sensul definirii familiei ca și uniunea consensuală dintre un bărbat și o femeie. Iar printre principalele nedumeriri o regăseai pe aceea că: „la noi oricum nu sunt permise căsătoriile între persoanele de același sex, de unde atâta grabă„. Iată că momentul grabei s-a decalat destul de mult, iar astăzi am avut la Curtea Constituțională două spețe legate de acest subiect.

Prima speță a venit din partea susținătorilor recunoașterii căsătoriilor între persoane de același sex, unde avocata lor, Iustina Ionescu, a argumentat că actuala interdicție din Codul Civil este discriminatorie și aduce atingere dreptului la viața privată și familie. În această speță, CCR a amânat o decizie pentru septembrie.

A doua speță a venit dinspre susținătorii familiei tradiționale, alături de Coaliția pentru familie și de BOR, și a primit aviz favorabil din partea CCR, astfel că inițiativa de modificare a Constituției, în sensul de stipulare explicită a faptului că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie, nu pe cea între soți, merge mai departe la comisia de modificare a Constituției, apoi în Parlament și apoi la referendum.

Cam așa arată cele două momente acum. Se poate vorbi de o victorie de moment a apărătorilor familiei tradiționale. Dar dezbaterea este deja deschisă cum nu a mai fost până acum și nu cred că este departe momentul în care s-ar putea să asistăm și la o ruptură în societate vizavi de subiect. Nu este deloc exclus nici ca acest subiect să devină unul extrem de fierbinte în perioada campaniei electorale și, de ce nu, să ofere un avantaj extrem de important unui partid, unui personaj, care vor ști să se suie e valul clar al susținătorilor familiei tradiționale. Iar acest proiect politic nu este deloc greu de identitificat: Marian Munteanu și a lui „Alianța noastră„.

Societatea românească nu este, la acest moment, pregătită pentru o astfel de dezbatere, pentru un astfel de subiect. Una din greșelile mari pe care le fac susținătorii comunității LGBT este tocmai aceea că forțează lucrurile, activând  o bună parte din societate ce le este în mod clar împotrivă. Poate dacă abordarea ar fi fost altfel, dacă, în locul unei expuneri atât de stridente și deloc benefice, ar fi ales să stârnească dezbateri constructive, poate șansele de a obține ceva ar fi fost mai mari.

Așa, acum, nu cred că vom vorbi de o extindere a drepturilor aceste comunități, ci mai degrabă de o restrângere, la nivel de imagine, cel puțin, a lor. Cine câștigă, cine pierde din asta, este greu de spus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.