Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Familiile unor victime israeliene ale Hamas depun plângere la CPI pentru crime împotriva umanităţii

rollingstone.com
supernova-israel

Avocatul francez Francois Zimeray a anunţat vineri la Paris că va depune o plângere pentru crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid la Curtea Penală Internaţională (CPI) în numele a nouă familii ale victimelor israeliene ale atacului Hamas din 7 octombrie.

Zimeray îi cere, de asemenea, procurorului CPI să „ia în considerare oportunitatea emiterii unui mandat internaţional de arestare împotriva liderilor Hamas", potrivit unui comunicat, notează agerpres.

Atacul lansat pe 7 octombrie de mişcarea islamistă Hamas pe teritoriul israelian „reprezintă executarea unui proiect de genocid asumat de autorii săi", a apreciat avocatul francez.

„Confruntat cu negaţionismul, adevărul trebuie apărat, aceste atrocităţi trebuie cunoscute şi înscrise în memoria colectivă", a adăugat el.

Avocatul este mandatat de nouă familii ale victimelor israeliene, „toţi civili, dintre care mulţi se aflau la petrecerea 'Tribe of Nova', un festival de muzică, un loc de întâlniri şi de pace în deşertul Negev''.

În plângere se precizează că „teroriştii Hamas nu neagă crimele comise, pe care le-au documentat şi difuzat, şi prin urmare, materialitatea faptelor nu poate fi discutată".

„Confruntată cu barbaria, forţa legii trebuie să prevaleze", a declarat vineri la radio avocatul Zimeray.

Avocatul a apelat la CPI pentru că este "moştenitoarea" procesului de la Nürnberg, "este cel mai bun lucru pe care comunitatea internaţională l-a construit pentru a se ocupa tocmai de atrocităţile în masă".

Curtea Penală Internaţională, creata în 2002 pentru a judeca cele mai grave atrocităţi comise în întreaga lume, a deschis o anchetă în 2021 cu privire la presupusele crime de război din teritoriile palestiniene, în special presupusele crime comise de forţele israeliene, Hamas şi alte grupuri armate palestiniene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.