Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FĂRĂ PRECEDENT: Judecătoarea Chiş, membră CSM, a afectat reputaţia judecătoarei Gîrbovan printr-un fake news de manual

clujust.ro
Andreea Chis

Situaţie fără precedent în justiţie: un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, organism care ar trebui să apere independenţa şi reputaţia magistraţilor, a fost găsită vinovată de proprii colegi din Secţia pentru judecători a CSM de afectarea reputaţiei judecătoarei Dana Gîrbovan. Este vorba despre judecătoarea Andrea Chiş, cea care a vehiculat public o informaţia falsă de pe un site de fake news. Între timp, deşi în ţară a afectat reputaţia unei colege, Andrea Chiş participă la mitinguri de protest ale magistraţilor din Polonia.

La începutul lunii septembrie, când judecătoarea Dana Gîrbovan a fost propusă pentru funcţia de ministru al Justiţiei, judecătoarea Andrea Chiş a solicitat cercetarea disciplinară a colegei sale. În susţinerea demersului său, Chiş se baza pe un articol publicat de site-ul comisarul.ro, cunoscut pentru prezentarea de informaţii false şi neasumate, într-un limbaj indecent. Articolul invocat, nesemnat de autorul său, se referă la presupuse negocieri purtate de Dana Gîrbovan acasă la Florin Iordache, speculaţii respinse deja de Dana Gîrbovan.

Vezi şi: JENANT. Judecătoarea CSM Andrea Chiş citează un site de FAKE NEWS şi cere abuziv cercetarea disciplinară a judecătoarei Dana Gîrbovan

Judecătoarea Dana Gîrbovan a formulat o cerere de apărare a reputaţiei profesionale. În urma verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară, s-a ajuns la concluzia că Andrea Chiş a participat la un mecanism de dezinformare care a dus la afectarea reputaţiei profesionale a preşedintei UNJR. În baza raportului Inspecţiei Judiciare, în şedinţa de joi, 16 ianuarie, Secţia pentru judecători a CSM a admis cererea de apărare a reputaţiei profesionale a judecătoarei Dana Gîrbovan.

"Sursa citată (de alte surse de presă, n.r.) în legătură cu informatia conform căreia doamna judecător Dana Gîrbovan a negociat portofoliul de ministru acasă la deputatu! Florin lordache nu este site-ul comisarul.ro, ci doamna judecător Andrea Chiş, care a invocat apariţia acestei informaţii în mass media. Cronologia evenimentelor evidenţiază că fără intervenţia doamnei judecător Chiş, ştirea respectivă ar fi rămas ignorată, fără impact în rândul opiniei publice, aceasta căpătând credibilitate şi, ca urmare fiind amplificată şi diseminată, tocmai datorită faptului că a fost preluată de o persoană cu autoritate şi influenţă, fiind adusă în discuţie în cadrul unui înalt for al magistraturii, respectiv şedinţa Secţiei pentru judecători a CSM.

Acţiunea doamnei judecător Chiş se poate înscrie într-un mecanism de dezinformare, etapizat după cum urmează: (i) crearea ştirii false; (ii) preluarea ştirii de o persoană cu autoritate şi influenţă, capabilă să îi confere credibilitate; (iii) amplificare/diseminarea informaţiei la o scară largă. Dacă prima şi cea de a treia dintre etapele anterior menţionate, mass media a jucat un rol primordial, în cea de a doua etapă, acesta i-a revenit, în condiţiile menţionate, doamnei judecător Chiş.

Pentru toate considerentele anterior expuse, apreciem că acţiunea doamnei judecător Chiş a avut repercusiuni cu impact direct asupra reputaţiei profesionale a doamnei judecător Gîrbovan, în conditiile în care în perioada imediat următoare ştirea respectivă, care până atunci fusese ignorată de restul presei, a fost preluată la scară largă, amplificată şi diseminată, creând premisele ştirbirii reputaţiei profesionale a acesteia. Consecinta acestei actiuni a doamnei judecător Chiş a fost aceea de a crea o imagine nefavorabilă petentei determinată de suspiciunile în rândul colegilor şi opiniei publice cu privire la probitatea morală şi reflectată direct în activitatea sa profesională, fiind de natură a afecta reputaţia profesională a acesteia", se arată în raportul Inspecţiei Judiciare.

"Doamna judecător Chiş are pregătire în comunicarea publică, stăpânind conceptele specifice domeniului. Din această perspectivă, existau toate premisele ca doamna judecător să aprecieze în mod corect credibilitatea informaţiei pe care a ales să o prezinte Secţiei pentru judecători a CSM în vederea valorificării, prin sesizarea Inspecţiei Judiciare", se mai arată în raport. Inspectorii judiciară fac şi o analiză a credibilităţii site-ului comisarul.ro, ajungând la concluzia că acesta este un site de fake news.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.