Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Febră hemoragică Crimeea-Congo, cu rată de mortalitate de până la 40%, raportată de medici în Irak: Cel puțin 55 de cazuri au fost confirmate

ecdc.europa.eu
febra hemoragica

Cel puţin 12 persoane au murit în acest an în Irak din cauza febrei Crimeea-Congo, potrivit unui nou raport publicat marţi de autorităţi, care încearcă să limiteze răspândirea acestei boli virale transmise de animale, informează AFP.

"Nu am ajuns la stadiul de epidemie, dar contaminările sunt mai mari decât anul precedent", a declarat Badr, marţi, pentru AFP.

Transmiterea acestei febre hemoragice la om se produce "fie prin muşcături de căpuşe, fie prin contact cu sângele sau ţesuturile animalelor infectate, în timpul sau imediat după sacrificare", conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Virusul provoacă moartea în 10% până la 40% din cazuri.

"Numărul total al cazurilor de febră hemoragică este de 55, inclusiv 12 decese", a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Seif al-Badr.

Aproximativ 29 de cazuri, inclusiv 6 decese, au fost înregistrate în Dhi Qar, o provincie săracă şi rurală din sudul ţării, unde sunt crescute vite, oi, capre şi bivoli, animale care sunt potenţiale gazde intermediare ale febrei hemoragice Crimeea-Congo (FHCC). Într-un bilanţ anterior, anunţat vineri seara, au fost raportate 40 de cazuri la nivel naţional, inclusiv opt decese.

"Procedurile adoptate de diferitele autorităţi competente nu sunt aplicate, în special în ceea ce priveşte sacrificarea", a recunoscut el.

Autorităţile vizează abatoarele care nu respectă protocoalele de igienă. Mai multe provincii au interzis orice intrare şi ieşire a vitelor din regiune şi au lansat campanii de dezinfecţie în rândul bovinelor.

În ultimele zile, regiunile ţării au anunţat pe rând apariţia câte unui prim caz la nivel local - luni, la Najaf (centru) şi anterior în Ninive (nord) sau Kirkuk, la nord de capitală.

Potrivit Ministerului irakian al Sănătăţii, persoanele cele mai afectate de febră hemoragică sunt crescători de vite şi lucrători din abatoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.