Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federaţia Bancară Franceză vrea să forţeze mutarea tranzacţiilor în euro din Londra în UE

Facebook
euro moneda germania

Federaţia Bancară Franceză solicită o nouă lege a Uniunii Europene care să forţeze băncile din afara spaţiului comunitar să transfere din districtul financiar al Londrei (City of London) în oraşul german Frankfurt tranzacţiile de conversie în euro, în contextul Brexit, conform agenţiei Reuters preluată de mediafax.

În contextul încheierii tranziţiei post-Brexit, industria financiară din Marea Britanie a pierdut accesul la tranzacţiile de pe piaţa comunitară. Însă, conform unor surse, Federaţia Bancară Franceză (FBF) nu crede că băncile din afara UE care sunt active la Bursa din Londra (LSE) vor transfera voluntar tranzacţii de conversie în valoare de mii de miliarde de euro în spaţiul comunitar.

În Districtul financiar al Londrei (City of London) sunt efectuate 90% din tranzacţiile extracomunitare în moneda euro, dar doar acţiuni de 83.000 de miliarde de euro sunt deţinute de firme europene. Actuala legislaţie le oferă autorităţilor de reglementare din UE atribuţii doar asupra firmelor europene.

Federaţia Bancară Franceză (FBF) vrea o nouă lege europeană care să "forţeze relocarea" tranzacţiilor din Londra în Frankfurt, afirmă surse franceze. FBF argumentează că transferul în spaţiul comunitar doar a unui segment al tranzacţiilor va afecta eforturile de aprofundare a integrării sistemului financiar al UE.

Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, a declarat săptămâna trecută că se va opune "ferm" oricărei tentative de forţare a transferului tranzacţiilor financiare de conversie în euro în spaţiul european.

Acordul post-Brexit nu acoperă serviciile financiare, astfel că firmele din Districtul financiar al Londrei (City of London) nu au acces pe piaţa comunitară. Londra şi Bruxellesul au stabilit să creeze în viitor un forum de cooperare pentru reglementări financiare. Un membru al Comisiei Europene a declarat recent că Uniunea Europeană şi Marea Britanie vor trebui să negocieze reglementările în domeniul financiar în cadrul unui forum similar cu cel stabilit în relaţia cu Statele Unite, iar eventualul acces al firmelor britanice va fi acordat în funcţie de rezultat. "Ceea ce avem în vedere pentru acest cadru este similar cu ceea ce avem cu SUA, o structură voluntară de comparare a iniţiativelor în materie de reglementare, schimburi de opinii asupra evoluţiilor internaţionale şi discutarea problemelor privind echivalenţa", a declarat la sfârşitul lunii ianuarie Mairead McGuiness, comisarul UE pentru Servicii financiare, Stabilitate financiară şi Uniunea capitalului de piaţă. Autorităţile financiare din SUA şi UE au negociat patru ani înainte de a ajunge la un acord asupra reglementărilor privind tranzacţiile.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană în 2020, iar tranziţia post-Brexit s-a încheiat pe 1 ianuarie 2021. Multe companii financiare britanice au deschis filiale în ţări UE, pentru a menţine accesul pe piaţa comunitară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.