Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federaţia Sanitas bate cu pumnul în masă: Circa 83.570 de salariaţi din Sănătate trebuie să beneficieze de creştere salarială de la 1 ianuarie

Inquam Photos/ Octav Ganea
protest SANITAS

Federaţia Sanitas susţine că aproximativ 83.570 de salariaţi din sistemul de sănătate trebuie să beneficieze de tranşa de creştere salarială prevăzută pentru 1 ianuarie 2021, iar cheltuielile totale s-ar ridica la aproximativ 40 de milioane lei/lună. Sindicaliştii arată că din estimările lor reiese că "suma necesară creşterilor salariale din sănătate reprezintă numai 2,74% din totalul economiilor prognozate de Guvern la adoptarea O.U.G 226/2020". "Acordarea creşterilor salariale pentru reţeaua sanitară publică din România într-un an în care salariaţii din acest sistem continuă să se afle în prima linie a luptei cu pandemia ar fi o normalitate şi o obligaţie morală a Guvernului care nu ar aduce prejudicii importante bugetului de stat", spun reprezentanţii Sanitas, potrivit news.ro.

Federaţia Sanitas arată, marţi, într-o postare pe Facebook, că, în perioada octombrie - noiembrie 2020, a colectat date de la 95% din spitalele publice din România, inclusiv cele din reţeaua Ministerului de Interne, a Ministerului Apărării Naţionale, a Ministerului Transporturilor şi din alte instituţii sanitare publice, pentru a avea o imagine cât mai aproape de realitate privind impactul bugetar al creşterilor salariale prevăzute de Legea 153/2017, începând cu 1 ianuarie 2021.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele .

Ei adaugă că, extrapolând rezultatul evaluării, rezultă că în sistem există aproximativ 83.570 de salariaţi care trebuie să beneficieze de tranşa de creştere salarială prevăzută pentru 1 ianuarie 2021.

Potrivit Sanitas, impactul bugetar pentru a acoperi cheltuielile pentru aceste creşteri este de: aproximativ 40 milioane lei/lună – cheltuieli totale (salariu net+contribuţii); aproximativ 23,16 milioane lei/lună – cheltuieli efective (salariu net); o medie de sub 300 de lei/lună cheltuială efectivă/salariat; aproximativ 480 milioane lei/an cheltuieli totale (salariu+contribuţii); aproximativ 278 milioane lei/an cheltuieli efective (salariu net).

"Ţinând cont de declaraţiile Primului-ministru Florin Cîţu, referitoare la faptul că măsurile implementate prin O.U.G. 226/2020 aduc o economie de aproximativ 17,5 miliarde de lei la bugetul de stat pentru anul 2021, având în vedere rezultatul estimărilor noastre care arată că suma necesară creşterilor salariale din sănătate reprezintă numai 2,74% din totalul economiilor prognozate de Guvern la adoptarea O.U.G 226/2020, luând în considerare faptul că aceste creşteri vizează salariaţii cu cele mai mici venituri din sistemul sanitar: infirmierele, brancardierii, îngrijitoarele, economiştii, juriştii, referenţii, muncitorii, liftierii etc., concluzionăm că acordarea creşterilor salariale pentru reţeaua sanitară publică din România într-un an în care salariaţii din acest sistem continuă să se afle în prima linie a luptei cu pandemia ar fi o normalitate şi o obligaţie morală a Guvernului care nu ar aduce prejudicii importante bugetului de stat", susţin reprezentanţii Sanitas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.