Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federaţia Solidaritatea Sanitară cere Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei Naţionale să intervină pentru a opri fenomenul diplomelor fără acoperire

www.agerpres.ro
ministerul sănătății

Federaţia Solidaritatea Sanitară solicită Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei Naţionale să intervină “urgent” pentru a opri fenomenul diplomelor fără acoperire în cazul asistenţilor medicali. Ministrul Sănătăţii spune că nu testează cunoştinţele cadrelor medicale informează mediafax.

“Cerem celor două ministere constituirea în regim de urgență a unui grup de lucru, din care să facă parte reprezentații celor două ministere, organismele profesionale și partenerii de dialog social din sănătate, principalul obiectiv reprezentându-l stoparea acestui fenomen și protecția sistemului public de sănătate din România, urmat de rezolvarea echitabilă a problemei echivalării competențelor”, se arată într-un comunicat al reprezentanţilor Federaţiei “Solidaritatea Sanitară”

De asemenea, Federaţia “Solidaritatea Sanitară” atenţionează instituţiile că fenomenul diplomelor fără acoperire elaborate de unele școli postliceale riscă să afecteze în egală măsură sistemul public de sănătate din România. Ei susţin că acest fenomen duce la scăderea siguranţei unui tratament de calitate.

Totodată, Federaţia Solidaritatea Sanitară aminteşte că anterior a trimis autorităţilor un set de propuneri care pot contribui la oprirea acestui fenomen. Printre aceste propuneri se numărără introducerea examenului național unic pentru angajarea medicilor și asistentelor medicale şi desființarea școlilor postliceale.

“Desființarea școlilor postliceale este o soluție logică și legală pentru evitarea acestor fenomene și creșterea calității formării asistentelor medicale. În condițiile în care am demonstrat anterior că ea este indicată în mod implicit de cadrul legal al Uniunii Europene, această soluție a fost solicitată în mod consecvent de Federația „Solidaritatea Sanitară” atât în contextul cererilor repetate pentru Echivalarea competențelor cât și în cadrul intervențiilor ce au vizat creșterea calității vieții profesionale și a calității serviciilor medicale”, mai arată sursa citată.

O altă propunere este introducerea incompatibilității între calitatea de formator al asistentelor medicale și cea de membru în organismele profesionale.

“Reamintim că numărul mare de membri din conducerea organismului profesional care predau în școlile postliceale ridică problema unei forme de complicitate la acest fenomen din partea celor responsabili de soarta profesiei”, se mai arată în comunicat.

Federaţia “Solidaritatea Sanitară” precizează că atitudinea de negativism manifestată în mod constant de membrii comisiei de negociere a Ministerului Sănătății față de propunerile aduse, contribuie la perpetuarea problemelor.

“Apreciem de asemenea că lipsa de transparență de care dă dovadă Ministerul Sănătății în elaborarea proiectului legii profesiilor din sănătate este de natură să perpetueze problemele, ratând punctele de vedere pertinente ale partenerilor sociali”, se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.