Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federica Mogherini: Colonizarea israeliană riscă să facă imposibilă soluţia cu două state

Federica-Mogherini

Prin continuarea colonizării, guvernul israelian pune "direct" în pericol perspectiva unei reglementări a conflictului israeliano-palestinian, soluţia cu două state riscând chiar să "devină imposibilă", a avertizat miercuri şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, informează AFP. Ea a reacţionat astfel, într-un comunicat, la anunţul făcut de Israel, în noaptea de marţi spre miercuri, privind construcţia a 3.000 ce locuinţe de colonizare în Cisiordania ocupată.

Acesta a fost al patrulea anunţ de acest gen în mai puţin de două săptămâni, după învestirea preşedintelui american Donald Trump. Noul anunţ "marchează o tendinţă foarte îngrijorătoare, punând direct în pericol perspectiva unei soluţii viabile cu două state, soluţie care este din ce în ce mai dificilă şi riscă să devină imposibilă", atenţionează Mogherini. "UE se opune ferm acestei politici şi regretă profund că Israelul continuă pe această cale, în pofida obiecţiilor şi preocupărilor exprimate în mod constant de comunitatea internaţională, la toate nivelurile", adaugă Federica Mogherini, conform Agerpres.

După 20 ianuarie, Israelul a anunţat construirea a peste 6.000 de locuinţe în Cisiordania şi Ierusalimul de Est. Comunitatea internaţională şi palestinienii sunt îngrijoraţi de această serie de anunţuri. Potrivit dreptului internaţional, orice colonie, adică implantarea de civili israelieni în teritoriile ocupate, sunt ilegale şi creează un obstacol major pentru pace şi coabitarea a două state, israelian şi palestinian, unul lângă altul. Circa 400.000 de colonişti israelieni sunt astăzi instalaţi în Cisiordania. În 24 ianuarie, după anunţul privind construcţia a 2.500 de locuinţe în Cisiordania ocupată, UE a estimat acest lucru ca fiind "regretabil", atenţionând că el "va slăbi şi mai mult perspectiva unei soluţii cu două state". "O soluţie negociată pentru două state este singura manieră de a satisface plenar aspiraţiile legitime ale celor două părţi şi de a ajunge la o pace durabilă", a reafirmat miercuri Federica Mogherini.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.