Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Femei din lumea întreagă reunite în Maroc lansează un apel pentru pace

basilica.ro
pace ziua pacii

Femei din întreaga lume reunite în Maroc au lansat marţi un apel internaţional pentru pace, "într-un context de urgenţă", în ajunul Zilei Internaţionale a Femeii, relatează AFP.

Iniţiativa porneşte de la "dorinţa de a crea un lanţ de solidaritate între femei din lumea întreagă pentru a lansa un apel pentru pace, justiţie şi egalitate", a explicat pentru AFP Hanna Assouline, copreşedinta "Guerrieres de la paix", o mişcare a femeilor evreice şi musulmane fondată în Franţa în 2022 şi iniţiatoare a apelului.

Aceste militante - printre care se numără iranianca Shirin Ebadi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace - se reunesc marţi şi miercuri în oraşul Essaouira, din sudul Marocului, potrivit Agerpres.

Printre ele se află femei israeliene şi palestiniene, precum şi femei din Afganistan, Siria, Africa subsahariană sau Maroc.

"Această reuniune reuneşte femei din întreaga lume. Fiecare dintre ele are o poveste la fel de dificilă ca şi cealaltă. Este important ca astăzi să le recunoaştem forţa", a declarat pentru AFP Huda Abu Arqoub, directoarea palestiniană a Alianţei pentru Pace în Orientul Mijlociu (ALLMEP).

"Strigătul lor din inimă" vine "într-un context de urgenţă faţă de planeta noastră, de război, de ură, de ascensiunea extremismului care ne ameninţă în întreaga lume", a pledat Hanna Assouline.

Sprijinit de Naţiunile Unite, apelul va duce la crearea unui "Forum mondial al femeilor pentru pace".

În mod simbolic, un lanţ uman de "femei pentru pace" se va forma miercuri în faţa bastioanelor pitorescului port Essaouira, care cultivă o tradiţie de dialog între culturile musulmană şi evreiască.

''Sunt fericită să mă aflu printre femei din culturi şi religii diferite într-un oraş cunoscut pentru toleranţa şi valorile sale de coexistenţă'', a declarat Shirin Ebadi, o avocată iraniană care a primit Premiul Nobel în 2003.

Întâlnirea se va încheia joi cu un ''marş al păcii'' până la Oceanul Atlantic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.