Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Femeia supranumită RASPUTIN a Coreii de Sud, confidenta secretă a fostei șefe a statului, a fost condamnată la 20 de ani de închisoare

Confidenta secretă a fostei șefe a statului sud-corean, Park Geun-hye, aflată în centrul scandalului de corupţie care i-a precipitat căderea, a fost condamnată la 20 de ani de închisoare, relatează AFP.

Choi Soon-sil, în vârstă de 61 de ani, este fiica unui misterios lider religios. Ea a fost, timp de decenii, o prietenă atât de apropiată a lui Park, încât a fost supranumită ”Rasputin” de către presă, din cauza influenţei care i se atribuia asupra fostului preşedinte, scrie news.ro.

Citește și: Ce salariu IMPRESIONANT are șeful unității de ELITĂ DNA Ploiești – Cât de bogat e, de fapt, Lucian Onea

Atunci când a izbucnit răsunătorul scandal în cea de a patra economie din Asia, în 2016, ea a fost scuipată de manifestanţi care cereau capul preşedintelui. Cazul a atins punctul culminant în martie 2017, când Park a fost destituită.

Tribunalul districtului central de la Seul a găsit-o pe Choi vinovată de abuz de putere, de corupţie şi de amestesc în decizii guvernamentale.

Citește: Teodorovici a recunoscut: Viitoarele mame ar putea avea o indemnizație mai mică- Cum va soluționa problema

Această condamnare ar putea să anunţe soarta care-i va fi rezervată lui Park, şi ea judecată de corupţie. Cincisprezece dintre cele 18 capete de acuzare formulate împotriva lui Choi sunt asemănătoare celor formulate contra lui Park.

Ea a profitat ”de pe urma (fostelor) sale legături personale” cu fosta şefă a statului, cu scopul de a obliga grupuri mari să plătească fonduri către fundaţii aflate sub controlul său, a relevat judecătorul Kim Se-yoon.

Citește și: Nu i-a venit să creadă! Câți bani a primit Becali moștenire de la tatăl său

În total, ea a acceptat 14 miliarde de woni (10,5 milioane de euro) din partea Samsung, primul conglomerat sud-coreean, şi de la Lotte, un gigant în vânzarea cu amănuntul, şi s-a ”amestecat pe larg în afacerii de stat”, a adăugat magistratul.

”CRUZIME”

Choi nu deţinea un titlu de abilitare în domeniul securităţii, ceea ce nu o împiedica, potrivit acuzării, să se amestece în decizii politice precum nominalizarea unor miniştri sau ambasadori şi să rescrie discursurile preşedintei.

Citește și: Este oficial! El este românul care intră în administrația Trump – Ce instituție va conduce

”Având în vedere amploarea câştigurilor materiale obţinute de acuzată, confuzia în afacerile publice care a decurs din infracţiunile sale şi frustrarea populaţiei, vina îi este grea”, a spus el, relevând că ea nu a arătat vreo remuşcare.

Choi, purtând un hanorac albstru închis, cu un ecuson cu numărul său de deţinută, nu a reacţionat în vreun fel la anunţarea sentinţei.

Citește și: O lege care va intra în vigoare peste trei luni va face prăpăd: Mii de români sunt vizați – ce trebuie să facă pentru a nu fi sancționați

Parchetul a cerut o pedeapsă de 25 de ani de încarcerare a prietenei secrete, ”alfa şi omega scandalului”.

Un coacuzat, Shin Dong-bin, preşedinte al Lotte, al cincilea "chaebol" sud-coreean, cum sunt numite conglomeratele din Coreea de Sud, a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare. El a compărut în libertate, iar un mandat de depunere a fost emis în cursul şedinţei.

Citește și: Grindeanu intră tare în operatori: Ce mutări pregătește ANCOM pentru 2018

Alt coacuzat, Ahn Jong-beom, un fost consilier al lui Park, a fost condamnat la şase ani de închisoare.

Choi a negat totul, în bloc. Ea susţine că nu a căutat niciodată să obţină avantaje personale şi că încerca să o ajute pe Park în munca sa. Ea acuză parchetul că i-a întins o ”capcană”.

Citește și: Plan ambițios pentru România: Ce și-a propus premierul Viorica Dăncilă

Avocatul său, Lee Kyung-jae, a anunţat că intenţionează să facă apel, denunţând o ”condamnare grea, la limita cruzimii”.

CUNOŞTINŢE NESĂNĂTOASE

Într-un context de frustrări economice şi sociale tot mai puternice, Park a fost destituită în decembrie 2016 de Adunarea Naţională, o hotărâre confirmată trei luni mai târziu de Curtea Constituţională.

Citește și: Situație fără precedent într-o importantă companie de stat: Cât vor crește salariile conducerii în urma trecerii contribuțiilor

Acest lucru a permis să i se ridice în acelaşi timp imunitatea prezidenţială, să fie plasată în detenţie şi să fie inculpată.

Scandalul a scos la iveală cunoştinţe nesănătoase între elitele politice şi economice. Chaebol-urile, nişte imperii familiale tentaculare, sunt motorul unei economii sud-coreene înfloritoare. Grupuri ca Samsung sau Hyundai au jucat un rol crucial în ”miracolul” economic din anii '60 şi '70, care au metamorfozat ţara devastată de război.

Citește și: Dezvăluire incredibilă! Ce salariu IMENS are „Doamna MOTOSTIVUITOR”

Săptămâna trecută, justiţia sud-coreeană l-a eliberat pe moştenitorul imperului Samsung, Lee Jae-yong, judecat în acelaşi scandal. Condamnarea sa a fost confirmată în apel, însă pedeapsa i-a fost comutată cu suspendare. El este al treilea membru al clanului familial care beneficiază de clemenţa tribunalelor.

Curtea a stabilit marţi că cei 3,65 de miliarde de woni plătiţi de Samsung pe cai şi echipamente de călărie pentru fiica lui Choi, dar şi cei 3,6 miliarde de woni vărsaţi unei societăţi aflate sub controlul ei au fost mită. Însă nu există vreo probă care să arate că Samsung a cerut să i se întoarcă favorurii politice, a apreciat ea.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu a oferit noi informații! Ce se va întâmpla cu românii cu pensie minim garantată

Procesul lui Park se lungeşte. Avocaţii ei au demisionat în grup, iar ea a încetat să compară, declarându-se victima ”unei răzbunări politice”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.