DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Femeile sunt încă subreprezentate în viaţa publică şi în luarea deciziilor, avertizează CONAF

femei conducere job

Femeile sunt şefi de stat sau de guvern în 22 de ţări şi doar 24,9% dintre parlamentarii naţionali sunt femei, iar în ritmul actual de progres, egalitatea de gen în rândul şefilor de guvern va dura încă 130 de ani, subliniază Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

"Anul 2020 a fost unul dificil. Pandemia COVID-19 nu a cruţat pe nimeni şi a fost deosebit de provocatoare pentru femeile din întreaga lume. Medicii, asistentele medicale, profesorii - locuri de muncă deseori ocupate de femei - s-au trezit în prima linie a pandemiei. Participarea şi conducerea deplină şi eficientă a femeilor în toate domeniile vieţii determină progresul pentru toată lumea. Cu toate acestea, femeile sunt încă subreprezentate în viaţa publică şi în luarea deciziilor, aşa cum se arată în raportul recent al secretarului general al ONU", se menţionează în comunicat, potrivit agerpres.ro.

Citește și: STUDIU - Ne bucuram degeaba: măsurile de carantină nu au avut un efect simțitor asupra mediului

Potrivit CONAF, femeile sunt şefi de stat sau de guvern în 22 de ţări şi doar 24,9% dintre parlamentarii naţionali sunt femei. Astfel, în ritmul actual de progres, egalitatea de gen în rândul şefilor de guvern va dura încă 130 de ani. Pe fondul pandemiei, însă, studiile arată o posibilă întârziere cu încă 25 de ani a parităţii de gen, lucru care ar face ca "nu doar în timpul vieţii noastre, ci nici în timpul vieţii copiilor noştri să nu asistăm la o egalitate de gen".

"Îmi doresc un viitor egal într-o lume post-pandemică! Să luăm un moment pentru a mulţumi femeilor pentru curajul, compasiunea şi contribuţia lor în această perioadă greu încercată. Cred că este momentul în care egalitatea de gen trebuie să fie în centrul recuperării post-pandemice, iar femeile să fie mai bine reprezentate în poziţia de lider: în politică, în consiliile de administraţie ale companiilor. Când femeile conduc, vedem rezultate pozitive. Unele dintre cele mai eficiente şi exemplare răspunsuri la pandemia COVID-19 au fost conduse de femei. Şi femeile, în special femeile tinere, sunt în fruntea mişcărilor diverse, inclusiv online şi pe stradă pentru justiţie socială, schimbări climatice şi egalitate în toate părţile lumii. CONAF va continua să lupte pentru această cauză, mizând pe implicarea, dedicarea şi pregătirea profesională a doamnelor", a afirmat Cristina Chiriac, preşedintele CONAF.

Potrivit sursei citate, preşedintele CONAF se alătură, astăzi, manifestului la nivel mondial ca Ziua Internaţională a Femeii din acest an să fie un raliu pentru egalitatea generaţiilor, de a acţiona pentru un viitor egal pentru toţi. În acest sens, la nivel internaţional, în perioada 29-31 martie începe în Mexico City, Forumul pentru egalitatea generaţiei, cea mai importantă convocare pentru investiţii şi acţiuni în domeniul egalităţii de gen şi culminează cu Parisul în iunie 2021. Acesta va atrage lideri, vizionari şi activişti din întreaga lume, pe o platformă virtuală, pentru a promova schimbări transformatoare şi durabile pentru generaţiile viitoare.

"Nu vom sta deoparte. La nivelul României acţionăm pentru ca femeile să fie recunoscute şi apreciate şi din acest punct de vedere facem progrese importante. Ne implicăm şi ne dorim să sporim numărul firmelor conduse de femei în domenii de interes precum inovarea, contribuind la competitivitate şi la oportunităţi egale. Traversăm o perioadă de schimbări majore la nivelul economiilor lumii şi este nevoie de o nouă abordare a dezvoltării unui nou flux de întreprinderi inovatoare fondate împreună de femei şi investitori bărbaţi. Cred în puterea de muncă, dăruire şi implicare a femeilor antreprenor într-o economie digitală aflată într-o continuă dinamică. Avem nevoie de o reprezentare a femeilor care să se reflecte în toată diversitatea şi abilităţile lor şi în toate situaţiile culturale, sociale, economice şi politice. Acesta este singurul mod în care vom obţine schimbări sociale reale, care încorporează femeile în procesul de luare a deciziilor la fel de egal şi ne avantajează pe toţi", a mai spus Cristina Chiriac.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.