Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fenomen ciudat și spectaculos în Cluj: fulgere care nu vin însoțite de tunete. Care este explicația/ Video

fulger cluj

În mai multe localități din județul Cluj a avut loc un fenomen rar și extrem de spectaculos. Furtuna a fost una extrem de violentă, cu foarte multe fulgere, dar nu se auzeau și tunetele care însoțesc de obicei acest fenomen, informează Gherlainfo.

Explicația este legată de faptul că oamenii vedeau fulgerele de la o altă furtună, care se petrecea mult mai încolo. De aceea, aceștia vedeau doar fulgerul, dar nu auzeau și tunetul.

Tunetul este sunetul produs în urma unui proces de descărcare electrică în atmosferă (fulger sau trăsnet). Aerul din jurul canalului în momentul descărcării trăsnetului se încălzeşte brusc ajungând la o temperatură de 28.000 °C (în medie), aproximată a fi de 5 ori temperatura de la suprafaţa soarelui, iniţial producând o expansiune explozivă, rapidă şi violentă a aerului înconjurător rezultând într-o undă de şoc care ulterior după o distanţă de aproximativ 10 metri încetineşte la o viteză mai mică devenind o undă sonoră normală percepută de urechile noastre ca „tunet”.

Fulgerul este un arc electric luminos rezultat în urma unui proces de descărcare electrică între nori cauzat de o diferenţă de potenţial electrostatic. Acest fenomen meteorologic are loc în natură între nori încărcaţi cu sarcini electrice diferite. Deşi fulgerele sunt diferite de trăsnete în care se creează o legătură intensivă electric între nor şi pământ (în esenţă), toate descărcările electrice sunt la fel. Un canal ionizat prin care se descarcă o cantitate mai mare sau mai mică de electricitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.